Thursday 18 April 2024

Vodič kroz Jerevan, Armenija - šta vidjeti?

Smještene na granici Evrope i Azije, zemlje Kavkaza su me oduvijek fascinirale svojom jedinstvenom istorijom i kulturom, koje su se razvijale pod uticajem raznih struja sa oba kontinenta. Iako ih se često posmatra kao trojstvo – Armenija (Jermenija), Azerbejdžan i Gruzija su čak i među sobom uspjele da izgrade čvrst i prepoznatljiv identitet, a opet ih, s druge strane, povezuje neka zajednička nit. Želju da posjetim Gruziju sam ostvario 2022. godine, a ovaj me region toliko zaljubio u sebe da sam iste godine kupio i avionsku kartu za Azerbejdžan. Nažalost, to putovanje se nije realizovalo i ostavljeno je da čeka bolje dane. Putujući neko vrijeme pretežno po zapadnoj Evropi, nedavno sam se zaželio promjene, te se u nekom trenutku Armenija nametnula kao najbolje rješenje. Budući da samostalno organizujem svaki detalj svojih putovanja, moram priznati da sam isprva bio pomalo skeptičan, jer jedno je putovati po Evropi u kojoj se snalazim kao u vlastitoj ulici, ali zaći malo dublje ka istoku je zahtijevalo malo više informisanja i pripreme. Ipak, naposlijetku se ispostavilo da je svaka bojazan bila potpuno bespotrebna.

 

Tuesday 13 February 2024

5 fantastičnih lokacija za posjetu u okolini Amsterdama

Vjerujem da nam je svima barem jedanput u životu kroz glavu proletjela misao „Želim da obiđem svijet“. Misli i želje su jedno, mogućnosti i prioriteti nešto sasvim drugo, pa je samim time i malo onih koji se odvaže da tu ideju pretvore u djelo. Ja sam se našao negdje na pola puta između mašte i realnosti, odlučivši da, ako već ne mogu da obiđem cijeli svijet, barem mogu da posjetim svaku državu u Evropi. Sve što se desi preko toga je samo bonus. Isprva mi je išlo super, jer sam obilazio ono što mi je blizu i jeftino, zatim sam obilazio ono što zaista želim da vidim, da bih naposlijetku stigao do onoga što mi je ostalo, a što nije nužno ni jeftino, niti logistički jednostavno za vidjeti. Dotjeravši listu do posljednjih deset država Evrope, najpraktičnijom mi se činila Holandija. Zapravo, nije mi jasno zašto se ta posjeta nije ranije dogodila, budući da sam već prethodno obišao Belgiju i Luksemburg, koji većini ljudi nisu prioritet u odnosu na Holandiju.


Monday 29 January 2024

Vodič kroz Innsbruck, Austrija - šta vidjeti?

Kada bih pravio spisak stvari kojih nisam ljubitelj, vjerovatno bi se tu negdje našli i novogodišnji praznici, zima i snijeg. Ipak, nekada u životu se stvari poslože tako da baš Novu godinu dočekate usred Alpa, okruženi planinama prekrivenim snijegom. I mada u nekim drugim okolnostima Innsbruck ne bi bio moj tipičan izbor destinacije, htjelo se tako da u 2024. uplovim upravo u ovom gradu, smještenom u pokrajini Tirol, na zapadu Austrije. Do Innsbrucka sam doputovao vozom iz Beča, preko Linza, u kome sam prenoćio kako bih prekratio putovanje i usput zavirio u treći po veličini austrijski grad. Da budem iskren, Linz na mene nije ostavio pretjeran utisak, pa sam pod takvim dojmom stigao i u Innsbruck. Poslije će se ispostaviti da je odsustvo očekivanja bio pun pogodak i da je Innsbruck zapravo mnogo više od onoga čemu sam se nadao.