Thursday 26 November 2020

Vodič kroz Apatin, Srbija - šta vidjeti?

Malo koji kutak Evrope sam upoznao kao što sam to imao priliku sa Vojvodinom u protekle dvije godine. Obilazio sam njene dvorce, šetao obalama Dunava i Tise, sjedio u biblioteci karlovačke gimnazije, sunčao se na novosadskom Štrandu i krio od tog istog sunca u nepreglednim drvoredima platana, divio se subotičkoj secesiji, mirisao ozloglašenu lavandu u Bukovcu i doživio nestvarno lijep zalazak sunca na Vršačkom brijegu. Jedno od vojvođanskih mjesta koja sam dugo vremena želio dopisati na ovu listu je Apatin, gradić na krajnjem zapadu Bačke, odijeljen koritom Dunava od susjedne Hrvatske. To zasigurno nije jedno od zvučnijih imena srpskog turizma, ali me je intrigiralo još otkad sam prvi put čuo za njega.

 

Gradska kuća u Apatinu

Wednesday 18 November 2020

Vodič kroz Erdut, Hrvatska - šta vidjeti?

Iako živim na samoj granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, zahvaljujući restrikcijama sa kojima smo suočeni u ovoj 2020. godini, već mjesecima sa čežnjom posmatram drugu obalu Save, kao da su se, ne daj Bože, vratile devedesete. Kada mi se nedavno ukazala prilika da nakon više od pola godine pređem hrvatsku granicu, sa nevjericom sam posmatrao sva ona slavonska sela, koja sam prije toga vidio barem stotinu puta. Krajnje odredište mi je bio Apatin, o kome ću pisati u narednom tekstu, ali to je značilo i prolazak kroz jedno nadasve zanimljivo selo na krajnjem istoku Hrvatske. Po naslovu već svakako znate da je riječ o Erdutu.

 

Dvorac Adamovich-Cseh u Erdutu

Monday 9 November 2020

Vodič kroz Višegrad, Bosna i Hercegovina - šta vidjeti?

Nakon adrenalinske vožnje kroz negostoljubive, ali očaravajuće predjele Žepe i okolice, stižemo u Višegrad, koji nam se na prvu čini kao oaza usred pustinje ili, bolje rečeno, džungle. Od skromnih zaliha hrane sa kojima smo pošli na put, već neko vrijeme imamo samo papire i kore banane, pa nam se i alarmi u želucima polako počinju paliti. Procjenjujemo da nam je ostalo još možda sat vremena dnevne svjetlosti koju bi bilo poželjno iskoristiti da vidimo ono zbog čega smo primarno i došli, te se zaustavljamo nakratko pokraj čuvene ćuprije Mehmed-paše Sokolovića koja premošćuje rijeku Drinu. Nije kao da nas i sutradan ne bi čekala na istom mjestu, ali prosto nismo mogli da joj odolimo.


Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu