Wednesday 18 October 2023

Vodič kroz Ptuj, Slovenija - šta vidjeti?

Iscrpivši većinu ideja za vikend putovanja u svojoj okolini, počeo sam se dovijati kako da pronađem odgovarajuću destinaciju i iskoristim posljednje tople dane ove godine. Odluka je pala na Sloveniju, budući da je od moje posljednje posjete ovoj državi protekao dugi niz godina. Uvijek sam govorio da mi je Slovenija možda i najljepša jugoslovenska republika, te definitivno najuređenija. Posebno me je fasciniralo to što se na njenoj skromnoj teritoriji nalazi toliko turistički zanimljivih lokaliteta, koji variraju od ušuškanih gradića, preko fascinantnih rijeka i jezera, pa sve do nevjerovatnih pećina i ugodnog primorja. Iako je priroda Slovenije njen glavni adut, ovoga puta sam se odlučio za nešto drugačiji koncept putovanja, te sam za odredište izabrao Ptuj, grad na istoku zemlje, nedaleko od granice sa Hrvatskom. Ptuj, koji nosi titulu najstarijeg slovenačkog grada, je skromnih dimenzija i najznačajnije znamenitosti je moguće obići za pola dana, te je posjetu najbolje kombinovati sa obližnjim Mariborom.

 


Wednesday 4 October 2023

Vodič kroz dvorac Neuschwanstein - kako ga samostalno posjetiti?

Od preko 25 hiljada dvoraca i palata, koliko ih neslužbeno postoji u Njemačkoj, jedan dvorac se izdvojio u tolikoj mjeri, da ne samo da je ušao u krug vodećih turističkih atrakcija u zemlji, nego je poslužio i kao inspiracija za Disneyeve klasike poput Pepeljuge i Uspavane ljepotice. U pitanju je, naravno, Neuschwanstein (Nojšvanštajn), sagrađen krajem 19. vijeka, što ga čini jednim od mlađih dvoraca na njemačkom tlu. Cilj ovog teksta je da vam olakšam samostalnu posjetu dvorcu, ali prije nego što pređemo na praktične savjete, volio bih da vas ukratko upoznam i sa njegovom neobičnom istorijom.

 


Thursday 21 September 2023

Vodič kroz Füssen, Njemačka - šta vidjeti?

Na krajnjem jugu Bavarske smjestio se gradić o kome vjerovatno ne biste ni razmišljali u kontekstu turističke posjete, da se svega nekoliko kilometara dalje ne nalazi Neuschwanstein, jedan od najpopularnijih svjetskih dvoraca, kojeg svake godine posjeti preko milion turista. Upravo blizina jednog takvog mjesta stavila je i Füssen na turističku mapu, budući da se većina posjetilaca odlučuje stacionirati upravo ovdje. Od Füssena do Neuschwansteina je moguće doći za svega desetak minuta autobusom ili blizu sat vremena pješačenja, ukoliko poželite istraživati lokalnu prirodu. Neuschwanstein će dobiti poseban tekst, a ovdje sam se želio fokusirati isključivo na Füssen, koji me je i više nego prijatno iznenadio.

 


Wednesday 30 August 2023

5 fantastičnih lokacija za jednodnevni izlet u Austriji

Austrija je jedna od onih evropskih zemalja, koja je među putnicima iz naših krajeva poznata pretežno po glavnom gradu, ali se mimo Beča i eventualno Graza, malo ko upušta u dublje istraživanje njenog turističkog potencijala. S obzirom da sam u protekle dvije godine bio u prilici da se bolje upoznam sa nekolicinom zanimljivih lokacija, odlučio sam u ovom tekstu sastaviti listu od pet destinacija Austrije koje definitivno vrijedi vidjeti. Zajedničko im je svima da ih je moguće obići u okviru jednodnevnog izleta iz nekog od obližnjih gradova, a evo i o kojima je riječ i kako najlakše stići do njih.

 

Wednesday 2 August 2023

Vodič kroz Esslingen, Njemačka - šta vidjeti?

Moja misija da zavirim u svaki kutak Njemačke me je ovoga puta odvela do Baden-Württemberga, treće po veličini, od ukupno 16 saveznih pokrajina koje čine ovu državu. Mada moja prva posjeta ovoj regiji datira još iz 2019. godine, kada sam obišao gradiće Friedrichshafen i Lindau na Bodenskom jezeru, tek sada mogu reći da sam bio u prilici da je zaista i upoznam. Proputovanje Baden-Württembergom je trajalo nekoliko dana, a za bazu sam odabrao Esslingen am Neckar zbog dva faktora: ljepota grada i njegov geografski položaj koji se ponajbolje uklapao u raspored mog putovanja, prvenstveno zbog blizine dvorca Lichtenstein, ali i Stuttgarta, koji je ujedno i glavni grad pokrajine.

 


Wednesday 5 July 2023

Vodič kroz Heppenheim, Njemačka - šta vidjeti?

Od svih do sada posjećenih zemalja Evrope, rekao bih da je Njemačka definitivno broj jedan kada su u pitanju ušuškani srednjovjekovni gradići, koji podsjećaju na prizore iz Diznijevih animiranih filmova. Iako sam ih do ovog momenta posjetio priličan broj, lista želja se svakodnevno dopunjava, budući da kontinuirano otkrivam nove koji me iznova oduševljavaju svojom arhitekturom. Posljednje proputovanje kroz Njemačku, koje je započelo na sjeveru zemlje, u Lübecku, a završilo na jugu, u Memmingenu, iskoristio sam da obiđem i jedan gradić u saveznoj državi Hessen. U pitanju je Heppenheim, o kome ćete rijetko čuti u našim krajevima, ali odgovorno tvrdim da je riječ o pravom turističkom biseru.

 


Wednesday 21 June 2023

Vodič kroz Lübeck, Njemačka - šta vidjeti?

Sada već više i nije tajna da je Njemačka jedna od mojih omiljenih destinacija za posjetu, ali moram biti iskren i priznati da mi sjeverni dijelovi ove zemlje nikada nisu bili naročito u fokusu, niti su me pretjerano mamili da ih obiđem. Uvijek sam zamišljao Njemačku kao skup šarenih drvenih kućica načičkanih oko trga ukrašenog fontanom i cvijećem, a ta slika mi je bila nespojiva sa hladnim sjeverom. Sudbina je, pak, htjela da domaćin jednog zanimljivog događaja na koji sam pozvan bude upravo Lübeck (Libek), grad u saveznoj državi Schleswig-Holstein (Šlezvig-Holštajn), udaljen svega dvadesetak kilometara od najbliže morske obale.

 


Tuesday 13 June 2023

Vodič kroz Colmar i Alsace regiju - šta vidjeti?

Vjerovatno ste i sami više puta gledali slike nekog mjesta i govorili sebi kako morate nekada u životu tamo otići. Budući da je moja lista iz godine u godinu sve više rasla, odlučio sam sebi dati oduška, te sam tokom posljednje dvije godine obišao značajan broj upravo takvih lokacija, kojima sam se ranije divio na fotografijama. S obzirom na moju oduševljenost prepoznatljivim drvenim kućama kakve se najčešće mogu vidjeti u Njemačkoj, ne iznenađuje činjenica da sam se na prvi pogled zaljubio u francusku regiju Alsace (Alzas), karakterističnu upravo po takvoj arhitekturi. Ovakav izgled gradova nije slučajnost, budući da je ova regija kroz istoriju šetala između dvije države, da bi 1918. godine i konačno ušla u sastav Francuske.

 

Wednesday 5 April 2023

Vodič kroz Nicu, Francuska - šta vidjeti?

Prošlo je skoro 18 godina od trenutka kada je jedna maturska ekskurzija, u sumrak, nakratko prodefilovala ulicama Nice, a zatim se izgubila u pravcu Monaka. Ne samo da je moja prva posjeta Nici trajala kao treptaj oka, nego nisam u potpunosti siguran ni da li je zabilježena, tada još uvijek aktuelnim aparatom sa 36 snimaka. Smatrao sam da u mom životu mora doći trenutak kada ću se ponovo naći na Azurnoj obali i zaista upoznati ovaj grad i njegovu okolinu. Istina, Nica nije jedno od onih mjesta koja su pretjerano bliska mojim afinitetima i viziji savršenog mjesta za odmor, ali želio sam joj pružiti priliku. Ona se neočekivano ukazala ovog proljeća, kada su se kockice i datumi posložili tako da je upravo Nica bila najprihvatljiviji izbor za jedno kraće putovanje.

 



Friday 10 March 2023

Vodič kroz Salzburg, Austrija - šta vidjeti?

U prethodnoj godini sam mnogo više putovao nego što sam pisao o tome, pa su brojne destinacije ostale nedokumentovane na blogu. Među brojnim gradovima koji sada žive tek u mom sjećanju, našao se i Salzburg, kojeg sam sticajem okolnosti posjetio nekoliko puta, mada sam tu računicu već izgubio. Upravo je to i razlog zbog kojeg sam, doduše sa debelim zakašnjenjem, odlučio da o njemu pišem. Austrija, moram priznati, nikada nije bila na listi zemalja koje su mi budile pretjeran putnički interes. Doživljavao sam je na sličan način kao Njemačku, više kao ekonomski raj i utočište balkanske dijaspore, nego kao turističku destinaciju. I dok je Njemačka u potpunosti srušila sva moja predubjeđenja, postavši mi jedno od omiljenih odredišta, Austrija je i dalje ukalupljena u fioci u koju sam je prvobitno odložio. Ali, ako bih ipak odabrao jedno mjesto koje bih preporučio svima da posjete u ovoj zemlji, to bi svakako bio Salzburg.