Thursday 31 December 2020

Lutanje Balkanom - Novogodišnji rezime 2020.

S obzirom da već godinama unazad posljednjim tekstom u decembru sumiram proteklih 365 dana putovanja, odlučio sam da ne kvarim tu tradiciju ni ovoga puta. Mislim da nema potrebe posebno naglašavati kakva je ovo godina bila i da se bezazleni januar u kome smo pravili brojne planove za nadolazeći period, već u martu transformisao u sveopšte ludilo, strah i neizvjesnost. Niko nije znao sa čime se suočavamo; jedni su dizali paniku, drugi su tvrdili da je u pitanju zavjera, ali svi smo se negdje nadali da neće dugo potrajati i da ćemo do ljeta nastaviti sa normalnim životom. Međutim, to se nije dogodilo. Ipak, naučili smo da se snalazimo u postojećem stanju, a čini mi se da smo se mi Balkanci još i ponajbolje prilagodili situaciji, jer smo ionako navikli da nam je loše, da smo pod stalnim restrikcijama i da su nam životi ugroženi.

 


Monday 21 December 2020

10 fascinantnih gradova Njemačke koje morate posjetiti

Ljudi sa naših prostora su na Njemačku uvijek gledali kao na obećanu zemlju. Glavne asocijacije na ovu državu su nam uglavnom materijalno blagostanje, dobri automobili, ukusni slatkiši i tetka čiji smo dolazak svake godine željno iščekivali. Međutim, malo je poznato koliko je ovo zapravo predivna država u pogledu prirodnih ljepota, bogate istorije, tradicije i kulture, te velelijepne arhitekture, zbog čega svaki grad izgleda kao da je naslikan na platnu. O Berlinu, Frankfurtu, Minhenu i Hamburgu ste vjerovatno imali prilike dosta da čitate i slušate, stoga sam odlučio da vam u ovom tekstu predstavim deset magičnih, ali našoj javnosti ne nužno i toliko poznatih gradova Njemačke koji zaslužuju da ih posjetite barem jedanput u životu.

 

1. Rothenburg ob der Tauber

 

Bavarska važi za površinom najveću, a izgledom najživopisniju saveznu zemlju Njemačke. Predivna priroda, magični dvorci i bajkoviti mali gradići šarenih fasada ukrašenih cvijećem razlog su zbog kojeg treba da se zaputite u ove krajeve. Vjerovatno najfotogeničniji od svih bavarskih gradova je Rothenburg ob der Tauber, čiji su kadrovi neizostavan dio svake turističke razglednice Njemačke. Izuzetno očuvana srednjovijekovna arhitektura, gradske zidine i glavni trg sa impresivnom gradskom kućom, samo su dio izuzetne atmosfere ovoga mjesta. Prošetajte šarmantnim ulicama popločanim kaldrmom, posjetite Božićni muzej u kome tokom cijele godine vlada praznični duh, pređite dvostruki kameni most iz 14. vijeka i upoznajte hiljadugodišnju istoriju prava u Srednjovijekovnom muzeju zločina i kazne. Kada se umorite od šetnje, napravite pauzu kod fontane Georgsbrunnen ili pratite elegantne znakove od kovanog gvožđa koji će vas uputiti ka najbližem restoranu ili kafiću. Kompletan vodič kroz Rothenburg ob der Tauber možete pročitati na ovom linku.

 

Rothenburg ob der Tauber (photo credits: @voyageblonde on Instagram)

Thursday 10 December 2020

Fernbahov dvorac - sjaj i bijeda napuštenog bisera Vojvodine

Prilikom planiranja nedavnog izleta na relaciji Apatin – Subotica, podlegao sam svojoj, sada već ustaljenoj praksi detaljnog izučavanja karte područja koje obilazim, a sve s ciljem pronalaska inspiracije za posjetu novim, turistički ne toliko popularnim mjestima. Ovoga puta nagrada za moj trud je došla ni manje, ni više nego u vidu jednog dvorca, tačnije onoga što je od njega ostalo. S obzirom da me podjednako privlače i dvorci i ruševine, momentalno je uvršten u dnevni raspored. Ukoliko želite znati više o tome kako je ovaj dan započeo, pročitajte tekstove o Erdutu i Apatinu, jer smo se u ovoj tački putovanja već vozili vojvođanskim selima u pravcu Sombora, još jednog grada vrijednog posjete. Međutim, ovoga puta se nismo tamo zaustavljali, jer dan je bio isuviše kratak, a pred nama ambiciozan plan.

 

Toranj Fernbahovog dvorca