Tuesday 16 June 2020

Vodič kroz Fojnicu i slapove Kozice, Bosna i Hercegovina - šta vidjeti?

Najviše volim kada sasvim slučajno otkrijem neko zanimljivo, a slabo poznato mjesto i pitam prijatelje „Je l' idemo?“, a oni kao iz topa odgovore „Idemo“. Tako je prvog vikenda u junu započela i moja najnovija avantura ka samom središtu Bosne i Hercegovine, gdje su se nadomak gradića po imenu Fojnica smjestili jedni od najljepših vodopada na ovim prostorima. Plan je uključivao posjetu slapovima Kozice i obilazak Fojnice, a moja ideja da se ne vraćamo dvaput istim putem i nedovoljno poznavanje situacije na terenu, odveli su nas do slapova preko mjesta zvanog Busovača.

Slapovi Kozice

Monday 8 June 2020

Vodič kroz arheološki park Kamene kugle i jezero Mašica, Bosna i Hercegovina


Situacija sa koronavirusom je u potpunosti promijenila svaki aspekt naših života, a čini mi se da se najviše odrazila baš na putovanja. Ja sam čak i vremenu pandemije pokušavao pronaći način da tu potrebu zadovoljim na neki način, pa sam prvobitno lutao po brdima i šumama u okolini grada, a kada su mjere predostrožnosti popuštene, otisnuo sam se i nešto dalje. Svjestan da ću ove godine morati da se fokusiram prvenstveno na svoju zemlju, počeo sam detaljnije da istražujem njene znamenitosti, a prije svega one manje poznate široj javnosti, jer je to značilo i manje kontakta s drugim ljudima. Nakon što sam prethodni vikend posjetio Kraljevu Sutjesku i Bobovac, ovog puta sam odlučio istražiti dva skrivena bisera Bosne i Hercegovine, o kojima ću pisati u nastavku teksta.

Kamene kugle


Jedna od najfascinantnijih, a opet jedva poznatih atrakcija Bosne i Hercegovine su tzv. kamene kugle, fenomen koji se može sresti u svega nekoliko zemalja svijeta poput Meksika, Kostarike, Škotske, ali i u zemljama bivše Jugoslavije. Kada je u pitanju Evropa, najveće nalazište kamenih kugli se nalazi baš u Bosni i Hercegovini, a moguće ih je vidjeti na različitim lokalitetima širom zemlje kao npr. u selu Zlokuće kod Kaknja, Teočaku, Laktašima, selu Ponikve kod Vareša, okolini Maglaja, Gračanice, Olova, Mostara i sl. Ipak, najveća koncentracija kamenih kugli na jednom mjestu u cijeloj Evropi jeste u naselju Grab, nedaleko od Zavidovića, stoga smo odlučili da upravo ovo bude naše ciljno odredište.