Monday 24 June 2019

Vodič kroz Brisel, Belgija - šta posjetiti?

Posjeta Belgiji je bila jedno od onih kratkih, ali dinamičnih putovanja, tokom kojih sam mijenjao brojne oblike prevoza i bio non-stop u pokretu, u nastojanju da za što manje vremena obiđem što više. Kasno uveče smo sletjeli na aerodrom Charleroi, pa sam kao i prilikom svakog noćnog dolaska u novu državu imao jak i pomalo prijeteći osjećaj nepoznatog. Policajac na graničnoj kontroli nam je tražio na uvid novac i rezervaciju smještaja, kako bi se uvjerio da nemamo namjeru trajno ostati, a nakon što je vidio adresu hotela, prokomentarisao je da je ta četvrt kao Bagdad, te da budemo oprezni.


Grand Place ili Grote Markt, glavni briselski trg

Thursday 13 June 2019

Vodič kroz Gent, Belgija - šta posjetiti?

Prilikom planiranja putovanja u Belgiju, imao sam tešku dilemu da li pored Brisela posjetiti Briž ili Gent, budući da je zbog kratkotrajnog boravka bilo teško ukombinovati sva tri grada. Mišljenja onih od kojih sam tražio pomoć oko izbora bila su podijeljena. Većina je navijala za Briž, jer ipak se radi o poznatijem gradu, ali mene je srce vuklo ka Gentu. Naposlijetku sam poslušao razum i odabrao Briž, ali sam u podsvijesti zacrtao da ću posjetiti i Gent ukoliko završim sa obilaskom Briža za pola dana. Na kraju se tako i desilo, te sam već oko 15h sjedio u vozu za Gent. Neprospavana noć i prehlada koju sam zaradio tog jutra su uzele svoj danak, pa sam se poluomamljen zavalio u sjedište i zatvorio oči, osluškujući otapanje aspirina u flašici preda mnom.

Graslei, jedan od najljepših prizora Genta

Friday 7 June 2019

Vodič kroz Briž, Belgija - šta posjetiti?

Moram priznati da Belgija nikada nije pretjerano bila u fokusu mojih interesovanja, međutim, nakon što sam sebi postavio cilj da do 40. rođendana obiđem sve države Evrope, to je značilo da će kad tad i ona doći na red. Svoj plan sam krenuo realizovati po principu da prvo idem u države koje najviše želim vidjeti, zatim u one koje je najjednostavnije obići, a ostatak u skladu sa trenutnim okolnostima. S obzirom da sam do ovog momenta posjetio skoro sve zemlje u okruženju, odlučio sam usmjeriti pažnju na države Zapadne Evrope, a kao najpraktičnija opcija se nametnula Belgija, zahvaljujući direktnom letu iz Banjaluke. Putovanjem sam obuhvatio tri grada, a iako mi je Brisel bio baza, pravo upoznavanje Belgije je zapravo započelo iz Briža.

Stare esnafske kuće na glavnom gradskom trgu