Thursday 27 April 2017

Vodič kroz Diseldorf, Njemačka - šta posjetiti?

Bez obzira da li ih posjećujem namjenski ili su mi samo usputna stanica, susret sa novim državama uvijek donosi posebno uzbuđenje. Iako radije volim da upoznam neki grad do detalja, ukoliko to nisam u mogućnosti, iskoristiću priliku da obiđem barem njegove ključne znamenitosti. Prilikom putovanja u Sjedinjene Američke Države, presjedanje u nekom od evropskih gradova je bilo neizbježno, ali nisam na to gledao kao na teret nego priliku da steknem nova iskustva i po cijeni jednog putovanja vidim dvije zemlje. Vodeći se prije svega ekonomskom računicom, izbor je pao na Diseldorf (njem. Dusseldorf), u kome sam u odlasku imao pauzu četiri, a u povratku čak devet sati.

Marktplatz, jedan od centralnih gradskih trgova


Thursday 20 April 2017

Vodič kroz Kaliforniju (IX dio): Los Angeles, šta posjetiti?

Za kraj boravka u Kaliforniji planirao sam posjetiti Los Angeles (Los Anđeles), međutim okolnosti su se posložile tako da sam umjesto planirana dva dana na raspolaganju imao samo jedan, te sam morao pažljivo posložiti prioritete i sastaviti listu stvari koje ću posjetiti. S obzirom da moji domaćini žive relativno blizu Los Angelesa, nije nam trebalo mnogo da stignemo do tamo. Već na samom ulazu u grad sam imao osjećaj da me neće impresionirati kao što je to uspio San Francisco, ali ipak sam mu htio dati priliku da me razuvjeri.

Getty centar, muzej umjetnosti


Monday 3 April 2017

Vodič kroz Kaliforniju (VIII dio): Santa Barbara

Nakon cjelodnevnog boravka u Big Sur-u, koji je na mene ostavio fantastičan utisak, kasno uveče smo stigli u Pismo Beach, gradić na obali Pacifika u kojem smo planirali provesti posljednju noć prije povratka u dom mojih domaćina. Rezervisali smo smještaj u „Cottage In by the Sea“, standarnom primorskom odmaralištu u zapadnoj Kaliforniji. Od svih smještaja u kojima smo boravili, ovaj mi se možda i ponajviše dopao, jer sam ljubitelj visokih stropova, a valjda je presudio i akumulirani umor nakon zbog koga mi se svaka soba činila idealnim utočištem.

Santa Barbara