Wednesday 29 December 2021

10 najneobičnijih turističkih atrakcija Njemačke

Njemačka je jedna od turistički najfascinantnijih zemalja svijeta. Dvorci kao iz bajke, gradovi koji su kombinacija tradicionalnog i modernog, te priroda koja oduzima dah, samo su neki od razloga da posjetite najmoćniju državu Evrope. Ipak, ovoga puta sam odlučio da vam predstavim deset jedinstvenih atrakcija koje nećete često vidjeti u turističkim vodičima, ali ih svakako vrijedi posjetiti.

 

Friday 24 December 2021

Upoznajte Njemačku putujući Stazom bajki braće Grimm

Ukoliko čitate ovaj tekst, onda postoji velika vjerovatnoća da ste se barem jedanput u životu susreli sa bajkama braće Grimm, ako ne u njihovom izvornom obliku, onda barem u jednoj od modernih interpretacija utjelotvorenim kroz Disneyeve animirane filmove. Jacob i Wilhelm Grimm su bili njemački akademici i filolozi, specijalizovani za prikupljanje i objavu narodnih priča u 19. vijeku. Skupa sa Šarlom Peroom, smatraju se začetnicima moderne bajke. Inspirisana životom i djelima braće Grimm, savremena turistička ponuda Njemačke postala je bogatija za Stazu bajki, koja obuhvata preko pedeset lokacija, koje su služile kao inspiracija za stvaranje najljepših bajki svih vremena. 

 


Friday 10 December 2021

Vodič kroz Kapošvar, Mađarska - šta vidjeti?

Za veliki broj putnika, turistička ponuda Mađarske svodi se na Budimpeštu i nekolicinu pograničnih gradova poput Segedina i Pečuha, međutim, ova zemlja je mnogo zanimljivija nego što se to na prvi pogled čini. S obzirom da je tokom 2021. godine imala jedan od najliberalnijih putničkih režima u Evropi, iskoristio sam nepostojanje restrikcija vezanih uz pandemiju da zavirim u kutke Mađarske, o kojima sam već duže vrijeme razmišljao i imao želju da ih posjetim. S obzirom da su proputovanja moj omiljeni vid putovanja, iskombinovao sam posjetu nekolicini gradova zapadne Mađarske, a prvi u nizu bio je Kapošvar, o kome se u našim krajevima rijetko govori, naročito u kontekstu turističke destinacije.

 

Pozorište Gergely Csiki