Tuesday 27 October 2020

Vodič kroz Žepu, Bosna i Hercegovina - šta vidjeti?

Krajnji istok Bosne i Hercegovine, poznat i kao Podrinje zbog rijeke Drine koja protiče tim krajem, dugo vremena mi je bio turistička nepoznanica. Imena mnogih gradova i sela ovog kraja sam tokom protekle dvije decenije nerijetko mogao čuti ili pročitati u medijima, mahom u kontekstu stradanja civila tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini. Ovo je ujedno i jedna od manje razvijenih regija države, bez značajnijeg ekonomskog, političkog ili kulturnog centra, pa me valjda stoga put nikada nije ni odveo na tu stranu. Višegrad je jedini grad tog kraja koji sam zaista želio posjetiti, prevashodno zbog mosta Mehmed-paše Sokolovića, jednog od najznačajnijih arhitektonskih dostignuća svih vremena na ovim prostorima.

 

Ušće rijeke Žepe u Drinu (jezero Perućac), selo Slap

Thursday 15 October 2020

Vodič kroz okolinu Novog Travnika, Bosna i Hercegovina - šta vidjeti?

Posljednje sunčane dane tekuće kalendarske godine odlučio sam posvetiti obilasku manje poznatih, ali turistički itekako zanimljivih lokaliteta u Bosni i Hercegovini. Ovoga puta sam odabrao da to bude okolina Novog Travnika, gdje se krije nekolicina fascinantnih znamenitosti nastalih u različitim vijekovima. 


Nekropola žrtvama fašizma Smrike

Friday 2 October 2020

Vodič kroz Bijambare i okolinu Olova - šta vidjeti?

U nastojanju da što bolje iskoristim posljednje trzaje ljeta, prije nego što me zima i virusi ponovo satjeraju u putničku hibernaciju, odlučio sam posjetiti lokalitet pored kojeg sam bezbroj puta prošao na putu do Sarajeva, ali je tek sticajem okolnosti koje su nas zadesile u 2020. godini, postao predmet mog intenzivnijeg interesovanja. Na oko 14 km od grada Olovo, smjestio se zaštićeni pejzaž prirode Bijambare, sa 370 hekatara šume i osam pećina, te nekropolom stećaka prenesenom iz naselja Čevljanovići.

 

Zaštićeni pejzaž prirode Bijambare