Tuesday 31 December 2019

Novogodišnji rezime 2019 - 7 novih zemalja

Posljednji tekst u tekućoj kalendarskoj godini već tradicionalno posvećujem sumiranju utisaka sa putovanja i sastavljanjem liste želja za sljedeću. Za razliku od 2018. godine, koja je za mene bila poprilično neizvjesna i turbulentna, što se odrazilo i na putovanja, u 2019. sam konačno imao riješeno pitanje posla, a samim time i mogućnost da kvalitetnije planiram godišnji odmor i putujem više. I ove godine sam se držao Evrope, ali sam dao sebi za zadatak da u 2019. posjetim barem 5 novih država i taj cilj sam uspio ostvariti sa konačnim rezultatom od 7 novih zemalja.

Istanbul, prvo putovanje u 2019.

Monday 30 December 2019

Vodič kroz Malme, Švedska - šta posjetiti?

Posljednji dan moje mini skandinavske ture bio je rezervisan za obilazak švedskog grada po imenu Malme (šved. Malmø). Iako sam se krajnje nerado odvojio od Kopenhagena, u koji sam se preko noći zaljubio, nisam želio propustiti priliku da, pa makar i površno, upoznam i Malme. Stigavši na željezničku stanicu u Kopenhagenu, kupio sam kartu na crvenom automatu lociranom na samom ulazu u zgradu. Uslijedilo je traganje za peronom, koji iz nekog razloga nije bio naznačen na karti, a moja misija je dodatno otežana nabacanošću stanice brojnim prodavnicama i kafićima, koji su otežavali praćenje signalizacije. Sličnu neprijatnu situaciju sam imao i na željezničkoj stanici u Pragu, jer se nekome ko se prvi put nalazi tu, veoma teško snaći u sveprisutnom šarenilu i metežu.

Stortorget, najveći i najznačajniji trg u Malmeu

Monday 16 December 2019

Vodič kroz Kopenhagen, Danska - šta posjetiti?

Vrativši se sa putovanja iz Portugala u septembru, znao sam da do kraja godine moram realizovati barem još jedno putovanje, jer u suprotnom ne bih živ dočekao proljeće. Gledajući mapu Evrope pred sobom, pažnju mi je privukla velika praznina u koju do sada nisam kročio, poznata kao Skandinavija. Za te zemlje sam često slušao kako su preskupe, kako je hladno i kako su ljudi otuđeni, što mi nije djelovalo pretjerano ohrabrujuće, naročito ako uzmem u obzir da je trebalo putovati polovinom novembra. Odluka je pala na Kopenhagen, glavni grad Danske, a pošto je najbliži direktan let bio za Malme, to je značilo i kratku posjetu Švedskoj.

Nyhavn, najpoznatiji kanal u Kopenhagenu

Monday 9 December 2019

Vodič kroz Požegu, Hrvatska - šta posjetiti?

Vrativši se kući iz Portugala, nije mi trebalo dugo da počnem planirati sljedeće putovanje. Odluka je pala na Skandinaviju, ali problem je bio u tome kako preživjeti cijela dva mjeseca monotonije do odlaska tamo. Oktobar se već opasno približavao kraju, a vremenske prognoze su najavljivale zahlađenje, pa sam stoga odlučio iskoristiti posljednji topao vikend u mjesecu i otisnuti se negdje na jednodnevni izlet. Budući da sam već obišao većinu gradova u okolini, bilo je sve teže pronaći neko novo mjesto koje bi mi bilo potencijalno zanimljivo. Naposlijetku sam odabrao dva hrvatska gradića za koja sam vjerovao da ih mogu obići u jednom danu. U pitanju su Požega i Našice, ali s obzirom da je u vrijeme kada sam stigao u Našice dan već bio na izmaku, nisam stigao vidjeti sve što sam želio, te će ovaj tekst biti posvećen isključivo Požegi.

Trg Svetog Trojstva u Požegi