Wednesday 17 July 2019

Vodič kroz Lihtenštajn - šta posjetiti?

Ako ste pročitali barem nekolicinu mojih tekstova do sada, sigurno znate koliko volim da hodam mimo utabanih staza i idem na mjesta koja većini ljudi nisu ni na kraj pameti. Pošto me ove godine posebno trese putomanija, po povratku iz Belgije sam odmah počeo razmišljati gdje bih mogao ići sljedeće. Ušao sam na web stranicu sa jeftinim letovima i označio opciju da me vodi bilo gdje, te pokrenuo pretragu. Uskoro sam dobio na desetine rezultata, a među najpovoljnijima je bio Fridrihshafen. Nisam namjeravao boraviti u Njemačkoj, ali sam nakon lociranja grada na karti shvatio da postoji mogućnost da odatle stignem do Lihtenštajna, države koju do sada nisam posjetio. Odluka je donesena istog momenta, a karta kupljena impulsivno, bez prethodnog istraživanja destinacije.

Dvorac u Vaduzu

Friday 12 July 2019

Vodič kroz Cirih, Švicarska - šta posjetiti?

Nedugo nakon ukrcavanja na trajekt u Fridrihshafenu i vožnje preko prelijepog Bodenskog jezera u trajanju od nekih 40 minuta, koliko je potrebno da se uplovi u luku gradića po imenu Romanshorn, stigao sam po prvi put u Švicarsku. Na pristaništu me je dočekao nestašni labud koji je vješto izbjegavao brodove, a iz neposredne blizine je dopirao zvuk pjesme Dare Bubamare sa gasterbajterske rođendanske zabave. Napravili smo kraću šetnju kroz Romanshorn, koji osim jedne crkve nema ništa zanimljivo za ponuditi u turističkom smislu, a zatim se zaputili ka željezničkoj stanici, odakle smo uz presjedanje u St. Galenu, stigli do Glarusa. Iako sam cijelo ovo putovanje organizovao s ciljem da posjetim Lihtenštajn, iskoristio sam priliku da dio vremena posvetim i Švicarskoj, a odluka je pala na obilazak Ciriha.


Grossmunster, protestantska katedrala iz 12. vijeka

Monday 8 July 2019

Vodič kroz Fridrihshafen, Njemačka - šta posjetiti?

Kada sam nedavno započeo planiranje putovanja u Lihtenštajn, nisam očekivao da ću na putu do tamo biti u prilici da upoznam pregršt malenih gradića alpskog regiona. Budući da Lihtenštajn nema aerodrom, to je podrazumijevalo da ću do njega morati stići iz neke od okolnih zemalja, a ispostavilo se da je u mom slučaju najpovoljnija opcija preko Fridrihshafena (njem. Friedrichshafen), grada na krajnjem jugu Njemačke. Fridrihshafen je industrijski gradić sa oko 58 hiljada stanovnika i kao takav vam vjerovatno neće biti mnogo interesantan, ali ako vas kao mene, put nanese tamo, daću vam nekoliko prijedloga kako da najbolje iskoristite slobodno vrijeme.

Promenada u Fridrihshafenu