Monday 31 December 2018

Novogodišnji rezime 2018 - Lutanje oko Balkana

Tekuću kalendarsku godinu na blogu već tradicionalno završavam sumiranjem putničkih dostignuća i sastavljanjem liste želja za narednu. Tu praksu su u međuvremenu usvojili i mnogi drugi putnici koji vode putopisne blogove, pa sam ovih dana često bio u prilici da čitam kako je svima ova godina bila među najuspješnijima što se tiče postignutih rezultata. Ja nažalost nisam bio te sreće, jer mi je godina proletjela u rješavanju poslovnih i privatnih zavrzlama, pa su mi i mogućnosti za putovanja bile ograničene. Iako je ovo, nakon dugo vremena, prva godina u kojoj nisam letio avionom i nisam vidio nijednu novu državu, koristio sam svaki dostupan trenutak da napravim neki izlet u okolini i bolje upoznam region. To je rezultiralo kompletiranjem slike o državama u kojima sam već ranije bio, te sam shvatio da nije važno samo protutnjati kroz neku zemlju, nego se sa njom zaista i saživjeti.

Novi Sad, Srbija

Tuesday 27 November 2018

Vodič kroz Eger, Mađarska - šta posjetiti?

Putovanja su najneobičnija od svih ljudskih potreba. Žeđ možeš utoliti, strast zadovoljiti, ali što više putuješ, sve više ti se otkrivaju nova mjesta. Zato je možda bolje i ne počinjati, ako nisi spreman da non-stop budeš u pokretu, kao da će ti se stopala zapaliti ako samo na trenutak zastaneš. Onog momenta kada sam shvatio da mi vrijeme i resursi vjerovatno nikada neće u cjelosti ići na ruku, počeo sam razmišljati kako da u sklopu jednog putovanja vidim što više, jer niko mi nije mogao zagarantovati da ću ponovo proći istim putem. Upravo tako se i dogodila moja posjeta Egeru. Pitate se, zašto i kako baš Eger?

Bazilika Svetog Apostola Ivana u Egeru

Saturday 17 November 2018

Vodič kroz Košice, Slovačka - šta posjetiti?

Košice su jedan od onih gradova koje sam godinama želio posjetiti, ali nisam vjerovao da će se to u bliskoj budućnosti i dogoditi. Bila je to još jedna stavka na listi mojih želja koju sam držao negdje u pričuvi, da je realizujem ako se nekim čudom ukaže prilika za to. Iako već tradicionalno imam običaj da za rođendan priuštim sebi neki kraći izlet, činilo se da ću po svojoj prilici ove godine ostati kod kuće. Međutim, u posljednji čas je došlo do zaokreta i trebalo je brzinski izabrati destinaciju za produženi vikend. Prva ideja mi je bio Solun, jer bih posjetom Grčkoj izjednačio broj posjećenih zemalja sa brojem svojih godina, ali sam na kraju odustao od te ideje zbog daljine. Budući da sam istrošio skoro sve mogućnosti u najbližem okruženju, ispostavilo se da su upravo Košice najbolja opcija.

Andrassy palata u Košicama

Tuesday 6 November 2018

Top 20 mjesta koja morate vidjeti u Bugarskoj (II dio)

Bugarska je jedna od onih država čije turističke atrakcije nisu naširoko poznate, što ne znači da ona njima ne obiluje ili da nisu vrijedne obilaska. Čak naprotiv, to je prilika za sve one koji su siti ustaljenih i kliše destinacija, da se zapute u ove krajeve i budu pioniri u otkrivanju zanimljivih mjesta. Ja sam odlučio da vam u tome pomognem i sastavio listu 20 najzanimljivijih turističkih atrakcija Bugarske, što se pokazalo kao nimalo lak zadatak, jer je odabrati samo dvadeset mjesta bilo skoro pa nemoguće. Čak i nakon kreiranja finalne liste, neka mjesta kao što su Sozopol, Zlatni Pjasci, Tvrđava Oveč, Stobske piramide od pješčara, Melnik i dr. se nisu uspjela plasirati u finalni izbor. U prethodnom postu sam vam predstavio prvih 10 atrakcija Bugarske, a u nastavku se nalaze preostale.

11. Plovdiv


Plovdiv je drugi po veličini grad u Bugarskoj, ali po broju kulturno-istorijskih spomenika i turističkih atrakcija, definitivno na prvom mjestu. Ovaj podatak ne iznenađuje ako uzmemo u obzir da se radi o jednom od najstarijih evropskih gradova koji su osnovali Tračani, ali na čiji današnji izgled su utjecali i brojni drugi narodi koji su kroz vijekove turbulentne bugarske istorije protutnjali ovuda. Ako posjetite Plovdiv moći ćete da uživate u ostacima antičkih spomenika, osmanskoj arhitekturi i predivnim kućama jarkih boja, karakterističnim za period bugarske renesanse. Ukoliko sam vam zagolicao maštu, predlažem da pročitate moj putopis iz Plovdiva i dodatno se informišete o onome što grad nudi.


Monday 29 October 2018

Top 20 mjesta koja morate vidjeti u Bugarskoj (I dio)

Bugarsku nikada nisam zamišljao kao turistički raj. Prvi put sam je posjetio jer mi je u tom momentu bila najbliža država u kojoj ranije nisam bio. Drugi put sam se vratio tamo kako bih bolje upoznao Sofiju, a treći put kako bih posjetio i druge značajne gradove. Upravo prilikom te posljednje posjete sam se oduševio i shvatio da ova država itekako ima šta da ponudi u turističkom smislu, od prelijepe prirode, mora, planina, manastira, pa do gradova sa bogatom istorijom i kulturnim naslijeđem. Odlučio sam odabrati, po mom mišljenju, 20 najboljih mjesta za posjetiti u Bugarskoj, a u ovom postu ću vam predstaviti prvih 10, a preostale u narednom postu.

1. Rilski manastir


Rilski manastir predstavlja najveći i najpoznatiji pravoslavni manastir u Bugarskoj. Smješten je u jugozapadnom dijelu planine Rila i do njega se može stići ako se uputite iz pravca Sofije ka jugu države. Manastir je prema vjerovanju osnovao pustinjak Ivan Rilski u 10. vijeku, a danas je jedna od ključnih turističkih atrakcija ne samo Bugarske, nego i južne Evrope sa stotinama hiljada posjetilaca na godišnjem nivou. Prvobitno je ozidana kapela u stijeni u kojoj je boravio Ivan Rilski, a kasnije je zbog rastućih potreba bratstva, nešto dalje ozidan i pravi manastir. Kroz viševjekovnu istoriju, manastir je uništavan i obnavljan, a današnji kompleks se prostire na skoro 9 km2 i uključuje glavnu crkvu iz 19. vijeka, Reljinu kulu, manastirski muzej i konak. Manastir je 1983. godine upisan na UNESCO-vu listu zaštićene kulturne baštine.

 

Thursday 11 October 2018

Vodič kroz Plovdiv, Bugarska - šta posjetiti?

Iako sam zaljubljenik u alternativne destinacije, Bugarska se uvijek motala po marginama mojih interesovanja. Za razliku od Rumunije kojoj sam pristupio bez grama predrasuda i koja je preko noći postala moj ultimativni favorit na tlu Evrope, Bugarsku sam čak i nakon posjete Sofiji nastavio doživljavati kao relikt hladnog komunizma. Ne mogu reći da mi se Sofija nije dopala, ali prosto nije imala šanse u utrci sa većinom drugih evropskih gradova koje sam posjetio. Vodeći se logikom da glavni grad treba da bude i najinteresantniji (što se kasnije pokazalo netačnim), nisam se bavio daljim istraživanjem turističkog potencijala Bugarske sve do momenta kada sam na jednom putničkom forumu sasvim slučajno otkrio Plovdiv.

Hisar kapija i jedna od ispostava Istorijskog muzeja

Thursday 27 September 2018

Vodič za ljetovanje u Bugarskoj - koje mjesto izabrati?


Crna Gora, Grčka, Hrvatska i Turska su vjerovatno najčešće destinacije za ljetovanje turista sa ovih prostora. Postoje i oni koji su svoju sreću našli na obalama Tunisa i Egipta, a poneko zaluta i u Italiju, Francusku ili Španiju. Kipar i Malta polako dobijaju na popularnosti, dok u Albaniju idu uglavnom pacifisti ili avanturisti. I dok svi jure ka Sredozemnom i njemu graničnim morima, Crno more, na koje izlazi šest evropskih zemalja, ne uživa ni približnu popularnost. Razlog tome vjerovatno leži u negativnoj percepciji ovih zemalja u umovima domaćih turista, s izuzetkom Turske koja jugozapadnom obalom izlazi i na druga mora, te se stoga njen turizam nije ni razvio na sjeveru, odnosno crnomorskoj obali. Najveći domet u razvoju turizma na obalama Crnog mora je ostvarila Bugarska, stoga će ona biti u fokusu ovog teksta.


Sunday 23 September 2018

Vodič kroz Nesebar, Bugarska - šta posjetiti?


Planiranje ovogodišnjeg odmora se odvijalo toliko dinamično i vrtoglavo da su se potencijalne destinacije prvobitno mijenjale iz dana u dan, a zatim se ta vremenska odrednica prenijela na sate. Uzevši u obzir količinu akumuliranog umora i komplikacije koje su se svakodnevno pojavljivale tih dana, na kraju sam bio u fazonu daj bilo gdje da odem. Nakon što smo najzad izabrali Bugarsku kao konačno odredište, plan je bio da ljetujemo u Sozopolu, ali individualni prohtjevi i želje mojih saputnika su dodatno iskomplikovali situaciju, pa smo na kraju završili u Sunčevom Bregu. Ako se pitate zašto ovo nije priča o Sunčevom Bregu, odgovor leži u prostoj činjenici da bih svoje utiske o tom mjestu mogao sažeti u pet rečenica, pa ću ga ovdje spomenuti samo onoliko koliko je potrebno da bi priča dobila hronologiju.

Bazilika Svete Sofije u Nesebaru

Saturday 15 September 2018

Vodič kroz Varnu, Bugarska - šta posjetiti?

Nisam siguran šta druge ljude motiviše da posjete neki grad, ali u mom slučaju to nekada zna biti i jedna jedina građevina čija me arhitektura fascinira toliko da želim da je vidim uživo. U slučaju Varne to je bio katedralni hram „Uspenje Presvete Bogorodice“, najveća crkva na crnomorskom primorju i druga po veličini u Bugarskoj. To svakako nije bio jedini motiv moje posjete, jer sam smatrao da kao najznačajniji grad bugarskog priobalja Varna može da ponudi mnogo više u turističkom smislu. Iako moji saputnici nisu dijelili oduševljenje idejom da skoro polovinu ljetovanja provedemo u obilasku gradova, nisam mogao podnijeti činjenicu da se nalazim na Crnom moru, a da nisam bio u Varni, pa sam naposlijetku izvojevao poludnevnu posjetu ovom gradu.

Katedrala "Uspenje Presvete Bogorodice"

Thursday 13 September 2018

Vodič kroz Veliko Trnovo, Bugarska - šta posjetiti?

Ne znam da li postoji neki Marfijev zakon koji se odnosi na putovanja, ali u mojoj verziji bi on glasio ovako – što je veća želja da negdje otputujem, okolnosti će se posložiti tako da mi maksimalno otežaju odlazak. Ni ovo ljeto nije bilo izuzetak, pa su mi se u poslovnom i privatnom životu naprasno počele dešavati različite stvari, a slijed događaja je postao takav da sam nekoliko puta pogledao u nebo i pomislio da l' se onaj gore zeza sa mnom. Ipak, potreba za odmorom i želja za putovanjem su nadjačale sve druge sile ovog svijeta, pa sam nakon brojnih komplikacija i višestrukog mijenjanja destinacije uspio da organizujem put u Bugarsku.

Arhitektura Velikog Trnova

Wednesday 8 August 2018

Vodič kroz Sombor, Srbija - šta posjetiti?


Posljednjih godinu dana sam jako malo putovao po Evropi, pa sam nastojao to kompenzovati čestim izletima po regionu i boljim upoznavanjem krajeva bivše Jugoslavije. U toj kolekciji vikend avantura, Vojvodina je ubjedljivo prednjačila, pa sam - što planski, što neplanski - uspio da obiđem dosta gradića i drugih zanimljivih lokaliteta, ne bih li na taj način barem djelimično utolio glad za otkrivanjem novih mjesta. Nekolicina interesantnih građevina koje sam vidio na slikama, bile su dovoljan razlog da se proteklog vikenda uputim u Sombor, jedan od nekolicine preostalih vojvođanskih kutaka u koje još uvijek nisam zavirio. Ne sjećam se tačno kada sam prvi put čuo za Sombor, ali znam da sam ga u djetinjstvu često miješao sa Samoborom u Hrvatskoj i to je trajalo skoro do fakultetskih dana. 

Zgrada županije u Somboru

Monday 9 July 2018

Vodič kroz Jajce, Bosna i Hercegovina - šta posjetiti?


Nekada je neko rekao da prije otkrivanja svijeta treba prvo upoznati vlastitu zemlju. Ja sam, međutim, krenuo preko reda pa sam obišao pola Evrope, a da prije toga nisam savladao ni sve lekcije svoje domovine. Posljednjih godina, kao rezultat sazrijevanja, javila mi se želja da posjetim sva ona mjesta u Bosni i Hercegovini o kojima ranije nisam razmišljao ili me put nije nije naveo kroz njih. Dva grada koja su se naročito isticala u toj fascikli nedovršenih poslova bili su Banja Luka i Jajce – prvi zbog toga što je drugi po veličini u BiH, a drugi zato što je riječ o gradu sa izuzetno bogatom istorijom i nevjerovatnim prirodnim ljepotama. Svega nedjelju dana nakon posjete Banjaluci, pustolov u meni se promeškoljio i šapnuo mi da je vrijeme da upoznam i Jajce.

Vodopad u Jajcu

Thursday 21 June 2018

Vodič kroz Novi Bečej, Srbija - šta posjetiti?


Nakon što sam nedavno obišao Bečej, koji je na mene ostavio i više nego pozitivan utisak, proteklog vikenda sam neplanski posjetio i Novi Bečej, gradsko naselje smješteno na suprotnoj obali rijeke Tise. Povod ovog izleta bio je festival posvećen fenomenu cvjetanja rijeke Tise, kada larve insekata iz porodice vodenih cvjetova napuštaju glinovito tlo rijeke Tise i započinju svoj svadbeni ples koji traje nekoliko sati. Cvjetanje Tise se odvija obično u drugoj polovini juna, a s obzirom da se radi o prirodnom fenomenu, niko nije u mogućnosti da predvidi kada će se to zaista i desiti, tako da i sam festival nema fiksan datum. Kada sam krenuo u pohod na Novi Bečej bio sam poprilično siguran da sam zakasnio da vidim ovaj događaj, ali to me nije mnogo potreslo jer sam imao i dodatni motiv za obilazak, a on se ogledao u posjeti ruševinama benediktinske opatije iz 13. vijeka, poznatije kao Arača, nadomak naselja Novo Miloševo.

Spomenik NOB u Novom Bečeju

Monday 4 June 2018

Vodič kroz Bečej, Srbija - šta posjetiti?


U nastojanju da pomirim želju za putovanjima sa nedostatkom slobodnog vremena za njihovu realizaciju, posljednjih šest mjeseci sam počeo intenzivnije da otkrivam gradiće u okruženju koji ne uživaju turističku popularnost, ali svakako imaju da ponude dovoljno sadržaja za jednodnevni izlet. Fokusirao sam se ponajviše na Vojvodinu, za koju sam spoznao da krije pregršt zanimljivih mjesta za koja doskora nisam znao ni da postoje. Najnovije među njima je Bečej, gradić smješten na obali rijeke Tise i udaljen oko sat vremena vožnje od Novog Sada. Grad ima blizu 24 hiljade stanovnika, ali je evidentno da se u posljednja dva popisa njihov broj smanjio.

Pravoslavna crkva Sv. Georgija u Bečeju

Tuesday 29 May 2018

Vodič kroz Bač, Srbija - šta posjetiti?


Iako smo u momentu nastanka ovog putopisa već uveliko na pragu mjeseca juna, iz mog ovogodišnjeg putničkog dosijea stidljivo viri tek nekoliko stranica novih doživljaja. Naletio mi je neki period života kad nisam u mogućnosti bilo šta ozbiljnije da isplaniram i organizujem, nego samo da čekam i iščekujem. Dok se zvijezde nećkaju da li da se poslože ili ne, odlučio sam da iskoristim ovo malo slobodnog vremena kako bih posjetio neka mjesta u okolini.

Pogled na tvrđavu u Baču

Monday 7 May 2018

Vodič kroz Oradeu, Rumunija - šta posjetiti?


Uprkos tome što su se posljednjih godina klimatske prilike toliko poremetile da iz zimskih jakni uskačemo u kupaće kostime, proljeće, pa makar ono bilo samo i kalendarsko, predstavlja moje omiljeno godišnje doba za putovanja. Kada još na to dodam i sve praznike koji se u tom periodu nižu jedan za drugim, ne postoji nijedna prepreka da se ostane kod kuće. S obzirom da sam odavno prevazišao tradicionalne forme proslave prvomajskih praznika, iskoristio sam priliku da se nepun mjesec nakon posjete Aradu vratim ponovo u Rumuniju, kako bih se za još jedan korak približio misiji njenog cjelovitog obilaska. Ovaj put sam se odlučio za Oradeu, grad smješten na sjeverozapadu Rumunije, udaljen svega desetak kilometara od mađarske granice.

Pogled na Oradeu sa tornja gradske kuće

Monday 23 April 2018

11 korisnih savjeta za rezervacije na Booking.com


Sjećate li se vremena kada ste za rezervaciju smještaja morali ići u turističku agenciju i nakon razgovora sa njihovim agentom skoro naslijepo odabrati mjesto u kojem ćete boraviti? Razvoj Interneta i njegova infiltracija u sve pore našeg života nije zaobišla ni turistički sektor, te su razvijene brojne mogućnosti kako bi se putnicima omogućilo da što brže, jednostavnije i samostalnije isplaniraju savršen odmor. Jedna od tih opcija je i web stranica Booking.com, koja vam omogućuje da pronađete i rezervišete smještaj koji će biti baš po vašoj mjeri. Ja ga već četiri godine uspješno koristim i za to vrijeme sam izvršio preko 30 rezervacija, te sam spreman da podijelim s vama 11 korisnih savjeta kako da izvučete maksimum iz onoga što vam Booking nudi.


Tuesday 17 April 2018

Vodič kroz Varaždin, Hrvatska - šta posjetiti?

Još prije izvjesnog vremena sam sebi postavio pravilo – ne vraćaj se na mjesta na kojima si bio ukoliko si u prilici da vidiš neka nova. Ali, čovjek k'o čovjek, uvijek nađe način da zaobiđe pravila. Tako sam se i ja dosjetio da, ako se već vraćam u iste gradove, prirodam i nešto novo tom putovanju. Želeći da upotpunim sliku Zagreba, koju sam godinama unazad sklapao kockicu po kockicu, smatrao sam da tom putovanju treba pridružiti još neko mjesto, da bih sačuvao onaj efekat ushićenja koje se javlja kada po prvi put odlazim nekamo. Posljednjih par godina sam dosta posvećen Instagramu, koji mi omogućuje da otkrivam nepoznata mjesta i pronalazim inspiraciju za nova putovanja. U jednoj takvoj iteraciji pretraživanja ove društvene platforme naletio sam na sliku prelijepe tvrđave u Varaždinu i momentalno znao da ću taj grad morati prije ili kasnije da posjetim.

Stari grad u Varaždinu

Thursday 12 April 2018

Vodič kroz Zagreb, Hrvatska - šta posjetiti?


Sa Zagrebom sam se prvi put susreo u dobi od četiri godine i to je jedan od tri grada u kojima sam imao priliku živjeti. Tamo sam, doduše, dospio silom prilika bježeći iz ratom zahvaćene Bosne i ostao narednih jedanaest mjeseci. Od sjećanja iz tog perioda ostali su mi uglavnom kratki odbljesci – igranje na gradilištu iza jedne kuće i odbačena staklena bočica soka Nara čija mi se maskota na etiketi urezala u pamćenje, ogromni grmovi lijeske u koje sam se zavlačio i brao lješnjake, ljuljačka na dječijem igralištu na kojoj sam se pokušao ljuljati slobodnih ruku i završio razbijene glave, prvi odlasci u botanički i zoološki vrt, te iskustvo ležanja na onkološkom odjelu KBC Šalata, kada sam se naglo razbolio pa su mislili da je ono najgore. Mogla bi se od tih kratkih sjećanja napraviti cijela jedna priča, ali vrijeme je da zarotiram vremeplov, vratim se u sadašnjost i prikažem Zagreb očima odrasle osobe.

Zagrebačka katedrala i uske popločane ulice

Thursday 5 April 2018

Vodič kroz Arad, Rumunija - šta posjetiti?


Kada su putovanja i upoznavanje drugih država ono što vas ispunjava i usrećuje, a životne okolnosti se poslože tako da niste u mogućnosti da putujete u mjeri i na način na koji biste željeli, preostaje vam samo da napravite kompromis i uklopite se sa svojim trenutnim mogućnostima. Mene je, kao i većinu ljudi koji čitaju ovaj tekst zadesila nesreća da živim u disfunkcionalnoj državi i da radim posao koji mi onemogućava da imam godišnji odmor, tako da sam prinuđen da koristim svaki praznik i neradan dan kako bih mogao negdje otputovati. Tako sam se ujedno i specijalizovao za vikend izlete i kratka putovanja, ne bih li uspio barem djelimično zadovoljiti svoje želje. Sreća u nesreći je što živim u gradu koji je dobro geografski pozicioniran, što mi omogućuje da u relativno kratkom roku stignem na dosta različitih strana. Ispucavši većinu ideja iz okruženja, preostalo mi je još svega nekolicina potencijalno interesantnih gradova, a jedan od njih je upravo rumunski Arad.

Bulevar revolucije u Aradu

Friday 16 March 2018

Sarajevo - Top 10 turističkih atrakcija


Iako glavni grad države u kojoj živim, Sarajevo nikada nisam posjećivao namjenski nego uglavnom u prolazu, ne zadržavajući se duže od jednog nepunog dana. Kada sam 2016. godine morao otići tamo da završim proceduru oko vađenja vize za Ameriku, imao sam priliku da po prvi put istražim grad detaljnije, te upoznam i one manje popularne i neturističke dijelove grada. Lutao sam nasumično, postepeno se srodivši sa Sarajevom i trajno ga zavoljevši. Od tada sam dao sebi  zadatak da svake godine posjetim Sarajevo barem jedanput, kako bih produbio tu ljubav i otkrio neke nove skrivene bisere ovog grada. Na blogu sam još poodavno pisao putopis iz Sarajeva, a budući da sam odnedavno započeo sa kategorijom Top 10 turističkih atrakcija mojih omiljenih gradova, odlučio sam da u ovom postu sumiram svoje utiske o Sarajevu i izaberem deset zaista najvrijednijih mjesta koje treba da obiđete ako se zateknete ovdje. Moram priznati da je zadatak bio izuzetno težak i da ću se vjerovatno ogriješiti o neki od lokaliteta, ali ovo bi bila moja lista.

1. Baščaršija


Dušu svake prijestonice čini stari dio grada, a kada je riječ o Sarajevu, ta duša je izuzetno bogata i živopisna. Baščaršiju čini mreža uskih uličica popločanih kamenom, u kojima se osjeti intenzivan orijentalni šmek. Njemu pridonose brojne zanatske radnje u kojima se izrađuju rukotvorine od bakra, tradicionalne prostirke, te trgovine koje prodaju tradicionalne bosanske i turske slatkiše. Vaše oči i um će biti zaokupljeni razgledanjem ručno rađenog posuđa, šarenih svjetiljki sa prigušenim svjetlima i raznobojnih rahatlokuma, a nosnice podrhtavati od mirisa svježe pečenih ćevapa i baklave. Nemojte nipošto propustiti da probate ćevape kod Želje ili u Mrkvi. Najznačajnije građevine na Baščaršiji su svakako drvena fontana Sebilj, te džamije kao što su Baščaršijska i Gazi Hursrev-begova. U dvorištu Gazi Husrev-begove džamije se nalazi i prelijep šadrvan, a nešto dalje i stara sahat kula iz koje uveče dopire tajanstveno svjetlo. Od ostalih znamenitosti treba spomenuti Mushaf Fadil-paše Šerifovića, Gazi Husrev-begov hanikah, Brusa bezistan i Morića han.


Thursday 1 March 2018

Budimpešta - Top 10 turističkih atrakcija



Budimpešta je vjerovatno jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi, ali i grad koji sam dugo vremena izbjegavao da posjetim, baš iz razloga što nisam ljubitelj kliše destinacija. Kada sam se napokon odvažio da odem tamo, bilo mi je jasno da njena popularnost nije bezrazložna i da se radi o predivnom gradu koji ima dosta toga za ponuditi. Nakon toga sam se skoro svake godine vraćao tamo, što mi inače nije praksa, ali Budimpešta to zaslužuje. Ukoliko planirate putovanje u Budimpeštu i želite detaljnije informacije, možete pročitati moje putopise, a ukoliko želite samo brzi pregled najvažnijih atrakcija, na pravom ste mjestu. U nastavku slijedi 10 mjesta koja morate obići ukoliko putujete u Budimpeštu.

1. Zgrada mađarskog parlamenta


Zgrada Parlamenta u Budimpešti je najljepša, najveća i najznamenitija građevina ne samo u Budimpešti, nego i u cijeloj Mađarskoj. Sedam godina nakon što su se Budim, Stari Budim i Pešta ujedinili u jedan grad, mađarski sabor je odlučio izgraditi novu, reprezentativnu zgradu parlamenta, kako bi se iskazao suverenitet nacije. Izgradnja je započela 1885. godine, a inauguracija građevine je obavljena 1896. godine, na hiljaditu godišnjicu postojanja države, iako su radovi završeni tek 1904. godine. Podignuta je u neogotičkom stilu, a krase je 242 skulpture koje predstavljaju mađarske i transilvanijske vladare, kao i znamenite vojskovođe. Najatraktivniji dio unutrašnjosti je bogato ukrašena  šesnaestougaona centralna dvorana u kojoj je izložena Sveta mađarska kruna. Parlament je otvoren za posjete, a ulaz se plaća.



Monday 19 February 2018

10 turistički podcijenjenih gradova Evrope


S obzirom da se trenutno nalazim u putničkoj hibernaciji, što zbog vremenskih prilika, što zbog privatnih obaveza, nisam bio u prilici da s vama ovih dana podijelim neki novi putopis. Ipak, to nije razlog da zapostavim pisanje bloga, te sam se stoga odlučio za jedan tematski post. Razmišljao sam o čemu bih mogao pisati, a da dosad nisam i da drugi nisu pisali o tome, te sam smislio temu koja je meni veoma bliska. Riječ je o evropskim gradovima koji su uglavnom van radara naših, pa čak i stranih turista, naročito ako ih uporedimo sa poznatim destinacijama kao što su Pariz, Barselona, Dubrovnik, Beč ili Budimpešta. Ovo je lista od deset gradova koje sam posjetio i koje od srca mogu preporučiti svim ljubiteljima arhitekture, istorije, kulture, ali i dobrog provoda. U komentarima sastavite vašu listu podcijenjenih evropskih destinacija, kako biste mi možda dali ideju za neko od budućih putovanja.

1. Riga (Latvija)


Riga je glavni grad i centar kulturnog, ekonomskog i političkog života Latvije. Iako važi za najveći grad Baltika, sa populacijom od oko 640 hiljada stanovnika i dalje je mirno i ne tako prometno mjesto. Riga je znamenita po predivnom starom gradu sa katedralom i drugim arhitektonskim draguljima kao što su Kuća crnih glava, Kuća crne mačke, Crkva Svetog Petra, Tri brata (najstarije kuće u Rigi), Spomenik slobode i dr. Jedna od glavnih atrakcija Rige je najveća kolekcija Art Nouveau zgrada u Evropi, čiji se najljepši primjerci nalaze u ulicama Alberta i Elizabetes. Ljubitelji prirode će moći potražiti utočište u jednom od brojnih parkova ili se za oko 1,5 euro odvesti vozom u svega 25 km udaljeno ljetovalište Jurmala sa bijelim pijeskom mekim poput pudera. Nisam siguran zašto su naši turisti (ali ne samo oni) toliko nezainteresovani za ovaj region Evrope, ali pretpostavljam da je lakše uplatiti aranžman za Krakow u najbližoj agenciji, nego istraživati povezane letove za Rigu. No, ako vam se ne da putovati samostalno, dobra vijest je da neke agencije nude i ovu turu, pa ako vam se ne da samostalno planirati, i dalje nemate izgovor zašto još uvijek niste otišli tamo. Za one koji imaju nešto više avanturističkog duha, preporučujem moj vodič kroz Rigu.


Saturday 27 January 2018

Vodič kroz Novi Sad, Srbija - šta posjetiti?


Započeti priču o nekom gradu nije uvijek jednostavno, a čini mi se da geografska i kulturološka blizina istog stvara dodatni napor u nastojanju da ga se na maštovit i pitak način približi čitaocu. Iako bi po nekoj logici trebalo biti baš suprotno, neophodno je uploviti mnogo dublje u njegovu srž i pronaći ono što ga čini autentičnim. Moje dosadašnje posjete Srbiji su se uglavnom svodile na relativno česte odlaske u Beograd, koji mi je služio kao utočište kada god se zaželim velikog grada. Kasnije sam bio u prilici da upoznam i Niš, ali me u Novi Sad put nikada nije naveo sve do jednog povratka iz Temišvara kada sam se nakratko zaustavio ovdje i prošetao glavnim gradskim trgom. Dopala mi se nekolicina građevina na koje sam usput naišao, ali vremena i prostora za neki dublji doživljaj nije bilo.   

Crkva Imena Marijinog na Trgu Slobode