Monday 29 October 2018

Top 20 mjesta koja morate vidjeti u Bugarskoj (I dio)

Bugarsku nikada nisam zamišljao kao turistički raj. Prvi put sam je posjetio jer mi je u tom momentu bila najbliža država u kojoj ranije nisam bio. Drugi put sam se vratio tamo kako bih bolje upoznao Sofiju, a treći put kako bih posjetio i druge značajne gradove. Upravo prilikom te posljednje posjete sam se oduševio i shvatio da ova država itekako ima šta da ponudi u turističkom smislu, od prelijepe prirode, mora, planina, manastira, pa do gradova sa bogatom istorijom i kulturnim naslijeđem. Odlučio sam odabrati, po mom mišljenju, 20 najboljih mjesta za posjetiti u Bugarskoj, a u ovom postu ću vam predstaviti prvih 10, a preostale u narednom postu.

1. Rilski manastir


Rilski manastir predstavlja najveći i najpoznatiji pravoslavni manastir u Bugarskoj. Smješten je u jugozapadnom dijelu planine Rila i do njega se može stići ako se uputite iz pravca Sofije ka jugu države. Manastir je prema vjerovanju osnovao pustinjak Ivan Rilski u 10. vijeku, a danas je jedna od ključnih turističkih atrakcija ne samo Bugarske, nego i južne Evrope sa stotinama hiljada posjetilaca na godišnjem nivou. Prvobitno je ozidana kapela u stijeni u kojoj je boravio Ivan Rilski, a kasnije je zbog rastućih potreba bratstva, nešto dalje ozidan i pravi manastir. Kroz viševjekovnu istoriju, manastir je uništavan i obnavljan, a današnji kompleks se prostire na skoro 9 km2 i uključuje glavnu crkvu iz 19. vijeka, Reljinu kulu, manastirski muzej i konak. Manastir je 1983. godine upisan na UNESCO-vu listu zaštićene kulturne baštine.

 

Thursday 11 October 2018

Vodič kroz Plovdiv, Bugarska - šta posjetiti?

Iako sam zaljubljenik u alternativne destinacije, Bugarska se uvijek motala po marginama mojih interesovanja. Za razliku od Rumunije kojoj sam pristupio bez grama predrasuda i koja je preko noći postala moj ultimativni favorit na tlu Evrope, Bugarsku sam čak i nakon posjete Sofiji nastavio doživljavati kao relikt hladnog komunizma. Ne mogu reći da mi se Sofija nije dopala, ali prosto nije imala šanse u utrci sa većinom drugih evropskih gradova koje sam posjetio. Vodeći se logikom da glavni grad treba da bude i najinteresantniji (što se kasnije pokazalo netačnim), nisam se bavio daljim istraživanjem turističkog potencijala Bugarske sve do momenta kada sam na jednom putničkom forumu sasvim slučajno otkrio Plovdiv.

Hisar kapija i jedna od ispostava Istorijskog muzeja