Thursday 27 September 2018

Vodič za ljetovanje u Bugarskoj - koje mjesto izabrati?


Crna Gora, Grčka, Hrvatska i Turska su vjerovatno najčešće destinacije za ljetovanje turista sa ovih prostora. Postoje i oni koji su svoju sreću našli na obalama Tunisa i Egipta, a poneko zaluta i u Italiju, Francusku ili Španiju. Kipar i Malta polako dobijaju na popularnosti, dok u Albaniju idu uglavnom pacifisti ili avanturisti. I dok svi jure ka Sredozemnom i njemu graničnim morima, Crno more, na koje izlazi šest evropskih zemalja, ne uživa ni približnu popularnost. Razlog tome vjerovatno leži u negativnoj percepciji ovih zemalja u umovima domaćih turista, s izuzetkom Turske koja jugozapadnom obalom izlazi i na druga mora, te se stoga njen turizam nije ni razvio na sjeveru, odnosno crnomorskoj obali. Najveći domet u razvoju turizma na obalama Crnog mora je ostvarila Bugarska, stoga će ona biti u fokusu ovog teksta.


Sunday 23 September 2018

Vodič kroz Nesebar, Bugarska - šta posjetiti?


Planiranje ovogodišnjeg odmora se odvijalo toliko dinamično i vrtoglavo da su se potencijalne destinacije prvobitno mijenjale iz dana u dan, a zatim se ta vremenska odrednica prenijela na sate. Uzevši u obzir količinu akumuliranog umora i komplikacije koje su se svakodnevno pojavljivale tih dana, na kraju sam bio u fazonu daj bilo gdje da odem. Nakon što smo najzad izabrali Bugarsku kao konačno odredište, plan je bio da ljetujemo u Sozopolu, ali individualni prohtjevi i želje mojih saputnika su dodatno iskomplikovali situaciju, pa smo na kraju završili u Sunčevom Bregu. Ako se pitate zašto ovo nije priča o Sunčevom Bregu, odgovor leži u prostoj činjenici da bih svoje utiske o tom mjestu mogao sažeti u pet rečenica, pa ću ga ovdje spomenuti samo onoliko koliko je potrebno da bi priča dobila hronologiju.

Bazilika Svete Sofije u Nesebaru

Saturday 15 September 2018

Vodič kroz Varnu, Bugarska - šta posjetiti?

Nisam siguran šta druge ljude motiviše da posjete neki grad, ali u mom slučaju to nekada zna biti i jedna jedina građevina čija me arhitektura fascinira toliko da želim da je vidim uživo. U slučaju Varne to je bio katedralni hram „Uspenje Presvete Bogorodice“, najveća crkva na crnomorskom primorju i druga po veličini u Bugarskoj. To svakako nije bio jedini motiv moje posjete, jer sam smatrao da kao najznačajniji grad bugarskog priobalja Varna može da ponudi mnogo više u turističkom smislu. Iako moji saputnici nisu dijelili oduševljenje idejom da skoro polovinu ljetovanja provedemo u obilasku gradova, nisam mogao podnijeti činjenicu da se nalazim na Crnom moru, a da nisam bio u Varni, pa sam naposlijetku izvojevao poludnevnu posjetu ovom gradu.

Katedrala "Uspenje Presvete Bogorodice"

Thursday 13 September 2018

Vodič kroz Veliko Trnovo, Bugarska - šta posjetiti?

Ne znam da li postoji neki Marfijev zakon koji se odnosi na putovanja, ali u mojoj verziji bi on glasio ovako – što je veća želja da negdje otputujem, okolnosti će se posložiti tako da mi maksimalno otežaju odlazak. Ni ovo ljeto nije bilo izuzetak, pa su mi se u poslovnom i privatnom životu naprasno počele dešavati različite stvari, a slijed događaja je postao takav da sam nekoliko puta pogledao u nebo i pomislio da l' se onaj gore zeza sa mnom. Ipak, potreba za odmorom i želja za putovanjem su nadjačale sve druge sile ovog svijeta, pa sam nakon brojnih komplikacija i višestrukog mijenjanja destinacije uspio da organizujem put u Bugarsku.

Arhitektura Velikog Trnova