Monday 23 April 2018

11 korisnih savjeta za rezervacije na Booking.com


Sjećate li se vremena kada ste za rezervaciju smještaja morali ići u turističku agenciju i nakon razgovora sa njihovim agentom skoro naslijepo odabrati mjesto u kojem ćete boraviti? Razvoj Interneta i njegova infiltracija u sve pore našeg života nije zaobišla ni turistički sektor, te su razvijene brojne mogućnosti kako bi se putnicima omogućilo da što brže, jednostavnije i samostalnije isplaniraju savršen odmor. Jedna od tih opcija je i web stranica Booking.com, koja vam omogućuje da pronađete i rezervišete smještaj koji će biti baš po vašoj mjeri. Ja ga već četiri godine uspješno koristim i za to vrijeme sam izvršio preko 30 rezervacija, te sam spreman da podijelim s vama 11 korisnih savjeta kako da izvučete maksimum iz onoga što vam Booking nudi.


Tuesday 17 April 2018

Vodič kroz Varaždin, Hrvatska - šta posjetiti?

Još prije izvjesnog vremena sam sebi postavio pravilo – ne vraćaj se na mjesta na kojima si bio ukoliko si u prilici da vidiš neka nova. Ali, čovjek k'o čovjek, uvijek nađe način da zaobiđe pravila. Tako sam se i ja dosjetio da, ako se već vraćam u iste gradove, prirodam i nešto novo tom putovanju. Želeći da upotpunim sliku Zagreba, koju sam godinama unazad sklapao kockicu po kockicu, smatrao sam da tom putovanju treba pridružiti još neko mjesto, da bih sačuvao onaj efekat ushićenja koje se javlja kada po prvi put odlazim nekamo. Posljednjih par godina sam dosta posvećen Instagramu, koji mi omogućuje da otkrivam nepoznata mjesta i pronalazim inspiraciju za nova putovanja. U jednoj takvoj iteraciji pretraživanja ove društvene platforme naletio sam na sliku prelijepe tvrđave u Varaždinu i momentalno znao da ću taj grad morati prije ili kasnije da posjetim.

Stari grad u Varaždinu

Thursday 12 April 2018

Vodič kroz Zagreb, Hrvatska - šta posjetiti?


Sa Zagrebom sam se prvi put susreo u dobi od četiri godine i to je jedan od tri grada u kojima sam imao priliku živjeti. Tamo sam, doduše, dospio silom prilika bježeći iz ratom zahvaćene Bosne i ostao narednih jedanaest mjeseci. Od sjećanja iz tog perioda ostali su mi uglavnom kratki odbljesci – igranje na gradilištu iza jedne kuće i odbačena staklena bočica soka Nara čija mi se maskota na etiketi urezala u pamćenje, ogromni grmovi lijeske u koje sam se zavlačio i brao lješnjake, ljuljačka na dječijem igralištu na kojoj sam se pokušao ljuljati slobodnih ruku i završio razbijene glave, prvi odlasci u botanički i zoološki vrt, te iskustvo ležanja na onkološkom odjelu KBC Šalata, kada sam se naglo razbolio pa su mislili da je ono najgore. Mogla bi se od tih kratkih sjećanja napraviti cijela jedna priča, ali vrijeme je da zarotiram vremeplov, vratim se u sadašnjost i prikažem Zagreb očima odrasle osobe.

Zagrebačka katedrala i uske popločane ulice

Thursday 5 April 2018

Vodič kroz Arad, Rumunija - šta posjetiti?


Kada su putovanja i upoznavanje drugih država ono što vas ispunjava i usrećuje, a životne okolnosti se poslože tako da niste u mogućnosti da putujete u mjeri i na način na koji biste željeli, preostaje vam samo da napravite kompromis i uklopite se sa svojim trenutnim mogućnostima. Mene je, kao i većinu ljudi koji čitaju ovaj tekst zadesila nesreća da živim u disfunkcionalnoj državi i da radim posao koji mi onemogućava da imam godišnji odmor, tako da sam prinuđen da koristim svaki praznik i neradan dan kako bih mogao negdje otputovati. Tako sam se ujedno i specijalizovao za vikend izlete i kratka putovanja, ne bih li uspio barem djelimično zadovoljiti svoje želje. Sreća u nesreći je što živim u gradu koji je dobro geografski pozicioniran, što mi omogućuje da u relativno kratkom roku stignem na dosta različitih strana. Ispucavši većinu ideja iz okruženja, preostalo mi je još svega nekolicina potencijalno interesantnih gradova, a jedan od njih je upravo rumunski Arad.

Bulevar revolucije u Aradu