Friday 16 March 2018

Sarajevo - Top 10 turističkih atrakcija


Iako glavni grad države u kojoj živim, Sarajevo nikada nisam posjećivao namjenski nego uglavnom u prolazu, ne zadržavajući se duže od jednog nepunog dana. Kada sam 2016. godine morao otići tamo da završim proceduru oko vađenja vize za Ameriku, imao sam priliku da po prvi put istražim grad detaljnije, te upoznam i one manje popularne i neturističke dijelove grada. Lutao sam nasumično, postepeno se srodivši sa Sarajevom i trajno ga zavoljevši. Od tada sam dao sebi  zadatak da svake godine posjetim Sarajevo barem jedanput, kako bih produbio tu ljubav i otkrio neke nove skrivene bisere ovog grada. Na blogu sam još poodavno pisao putopis iz Sarajeva, a budući da sam odnedavno započeo sa kategorijom Top 10 turističkih atrakcija mojih omiljenih gradova, odlučio sam da u ovom postu sumiram svoje utiske o Sarajevu i izaberem deset zaista najvrijednijih mjesta koje treba da obiđete ako se zateknete ovdje. Moram priznati da je zadatak bio izuzetno težak i da ću se vjerovatno ogriješiti o neki od lokaliteta, ali ovo bi bila moja lista.

1. Baščaršija


Dušu svake prijestonice čini stari dio grada, a kada je riječ o Sarajevu, ta duša je izuzetno bogata i živopisna. Baščaršiju čini mreža uskih uličica popločanih kamenom, u kojima se osjeti intenzivan orijentalni šmek. Njemu pridonose brojne zanatske radnje u kojima se izrađuju rukotvorine od bakra, tradicionalne prostirke, te trgovine koje prodaju tradicionalne bosanske i turske slatkiše. Vaše oči i um će biti zaokupljeni razgledanjem ručno rađenog posuđa, šarenih svjetiljki sa prigušenim svjetlima i raznobojnih rahatlokuma, a nosnice podrhtavati od mirisa svježe pečenih ćevapa i baklave. Nemojte nipošto propustiti da probate ćevape kod Želje ili u Mrkvi. Najznačajnije građevine na Baščaršiji su svakako drvena fontana Sebilj, te džamije kao što su Baščaršijska i Gazi Hursrev-begova. U dvorištu Gazi Husrev-begove džamije se nalazi i prelijep šadrvan, a nešto dalje i stara sahat kula iz koje uveče dopire tajanstveno svjetlo. Od ostalih znamenitosti treba spomenuti Mushaf Fadil-paše Šerifovića, Gazi Husrev-begov hanikah, Brusa bezistan i Morića han.


Thursday 1 March 2018

Budimpešta - Top 10 turističkih atrakcija



Budimpešta je vjerovatno jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi, ali i grad koji sam dugo vremena izbjegavao da posjetim, baš iz razloga što nisam ljubitelj kliše destinacija. Kada sam se napokon odvažio da odem tamo, bilo mi je jasno da njena popularnost nije bezrazložna i da se radi o predivnom gradu koji ima dosta toga za ponuditi. Nakon toga sam se skoro svake godine vraćao tamo, što mi inače nije praksa, ali Budimpešta to zaslužuje. Ukoliko planirate putovanje u Budimpeštu i želite detaljnije informacije, možete pročitati moje putopise, a ukoliko želite samo brzi pregled najvažnijih atrakcija, na pravom ste mjestu. U nastavku slijedi 10 mjesta koja morate obići ukoliko putujete u Budimpeštu.

1. Zgrada mađarskog parlamenta


Zgrada Parlamenta u Budimpešti je najljepša, najveća i najznamenitija građevina ne samo u Budimpešti, nego i u cijeloj Mađarskoj. Sedam godina nakon što su se Budim, Stari Budim i Pešta ujedinili u jedan grad, mađarski sabor je odlučio izgraditi novu, reprezentativnu zgradu parlamenta, kako bi se iskazao suverenitet nacije. Izgradnja je započela 1885. godine, a inauguracija građevine je obavljena 1896. godine, na hiljaditu godišnjicu postojanja države, iako su radovi završeni tek 1904. godine. Podignuta je u neogotičkom stilu, a krase je 242 skulpture koje predstavljaju mađarske i transilvanijske vladare, kao i znamenite vojskovođe. Najatraktivniji dio unutrašnjosti je bogato ukrašena  šesnaestougaona centralna dvorana u kojoj je izložena Sveta mađarska kruna. Parlament je otvoren za posjete, a ulaz se plaća.