Wednesday 29 November 2017

Malta u 3 dana - dan 1 - Popajevo selo i ostrvo Gozo (šta posjetiti?)

Iako me i ne pitaju često koja mi je omiljena evropska država, uvijek se potrudim da kroz razgovor na temu putovanja provučem da se radi o Malti (u tijesnoj konkurenciji sa Rumunijom, ali to ovdje nije tema). Prvi boravak u ovoj sićušnoj državici smještenoj usred Sredozemnog mora pamtiću po predivnim pješčanim plažama, arhitekturi toplih zemljanih tonova i osjećaju sigurnosti i spokoja. To je bilo prije više od četiri godine, a ja sam u međuvremenu nastavio da obilazim nove države i gradove. Znao sam da ću se nekada ponovo vratiti na Maltu, jer me je oduševila i smatrao sam da tih sedam dana nije bilo ni približno dovoljno da vidim sve što me je zanimalo. U nastojanju da trideseti rođendan dočekam daleko od novembarske hladnoće i pri tome iskoristim Wizz-ov vaučer koji sam osvojio na nekom konkursu za najbolju fotografiju, odlučio sam se ponovo vratiti svojoj najvećoj putničkoj ljubavi.

Pogled na Popajevo selo

Monday 27 November 2017

Detaljan vodič kroz Maltu - šta sve treba da znate prije odlaska?

Svi oni koji duže vrijeme čitaju ovaj blog znaju da sam u više navrata naglašavao da nisam pristalica vraćanja na iste destinacije, iz dva razloga. Prvi je taj što postoji previše mjesta na ovoj planeti koja bih volio vidjeti, a vremena i novca je uvijek nedovoljno. A drugi je taj što se plašim da pokvarim onaj prvobitni utisak koji su neki grad ili država ostavili na mene. Kada sam 2013. godine po prvi put posjetio Maltu, nisam imao previsoka očekivanja, tako da me je ono što sam tamo iskusio oborilo s nogu i ona se popela na sami vrh mojih omiljenih destinacija. Još tada sam znao da ću se nekada ponovo vratiti tamo, samo je bilo pitanje vremena. Četiri godine kasnije, planirajući kraće rođendansko putovanje, želio sam posjetiti mjesto gdje po relativno povoljnoj cijeni mogu pobjeći od kišnog i hladnog novembarskog sivila. S obzirom da niskobudžetne aviokompanije u našoj okolini rijetko voze ka takvim destinacijama, to je bila prilika da se opet vratim na Maltu i dovršim započeti posao. Ukoliko ozbiljno planirate put na Maltu, preporučujem da prvo pročitate moj nešto opširniji stari vodič, a zatim se vratite ovdje po svježe informacije.


Saturday 11 November 2017

Vodič kroz dvorac Fantast, biser Vojvodine

Iako sam bio bezbroj puta u Srbiji, moje dosadašnje posjete nisu imale klasičan turistički karakter, pa stoga na blogu nisam zabilježio nijednu priču odatle. Posljednji odlazak u susjednu državu takođe je bio potpuno drugačije prirode, ali se pretvorio u obilazak jednog od najljepših vojvođanskih lokaliteta. Iz naslova svakako pogađate da se radi o dvorcu Fantast. Već sam i ranije pokazivao interesovanje za obilazak dvoraca Vojvodine, ali nikada se nisam ozbiljno bacio u realizaciju tog poduhvata, sve do sada. U ovu avanturu sam krenuo potpuno neplanski i nepripremljen, ne znajući čak ni gdje se tačno nalazi. Ispostavilo se da je smješten daleko od očiju javnosti, u uspavanoj ravnici, 15 kilometara od Bečeja.

Dvorac Fantast pokraj Bečeja