Monday 27 March 2017

Vodič kroz Kaliforniju (VII dio): Big Sur

U ovih nekoliko dana boravka u San Franciscu, grad nas je toliko uzeo pod svoje, da smo se trećeg dana jedva iskobeljali iz njegoviog okrilja i zaputili se dalje ka jugu Kalifornije. Naredna stanica nam je bio Monterey, gdje smo namjeravali prenoćiti prije nego što nastavimo put ka Big Sur-u. I ovog puta smo bili dosljedni sebi pa smo na odredište stigli u kasnim večernjim satima, a rezervisali smo hotel Monterey Tides, faktički prvi na ulazu u grad. Hotel je smješten na samoj obali mora, a od plaže ga dijeli tek potporni zid koji ga štiti od jakih talasa.

Big Sur


Wednesday 15 March 2017

Vodič kroz Kaliforniju (VI dio): San Francisco, šta posjetiti?

Moram priznati da sam nakon više od nedjelju dana obilaska prirodnih ljepota Kalifornije, koje iako su me ostavile bez daha, poželio civilizaciju i gradsku vrevu. Stoga sam jedva čekao da stignemo u San Francisco (San Francisko) i da napokon vidim famozni Golden Gate Bridge i druge znamenitosti metropole smještene na obali Pacifika. Od jezera Tahoe do tamo nas je čekalo barem tri i po sata vožnje, pa je plan bio da prvo poslijepodne iskoristimo da obiđemo most, a sutradan sve ostalo što nas je zanimalo. Budući da od ove tačke nismo imali unaprijed rezervisana prenoćišta, mogli smo da budemo fleksibilni, te po potrebi odvojimo i dodatni dan za San Francisco ukoliko se za to ukaže potreba.

Golden Gate Bridge


Monday 6 March 2017

Vodič kroz Kaliforniju (V dio): Jezero Tahoe

Tokom cjelokupnog proputovanja kroz Kaliforniju, ustalila nam se praksa noćne vožnje od jednog do drugog odredišta. Budući da smo Bodie State Historical park napustili u sumrak, do našeg idućeg smještaja u okolini jezera Tahoe čekalo nas je dobra tri sata putovanja. Jedan dio puta smo vozili kroz nenaseljena, pusta područja, a zatim smo stupili u saveznu državu Nevada, što se dalo naslutiti po velikom broju kazina koji su iskrsavali pokraj puta. Pošto su zakoni o igrama na sreću mnogo povoljniji nego u Kaliforniji, Nevada je postala pravi kockarski raj pa je stoga linija razgraničenja između dvije države krcata šljaštećim kockarnicama koje vas mame da tu ostavite svoj novac.

Jezero Tahoe, Eagle Rock