Sunday 29 January 2017

Vodič kroz Kaliforniju (III dio): Nacionalni park Yosemite

Trećeg jutra otkako smo krenuli u obilazak Kalifornije, osvanuli smo u Oakhurstu, mjestu nadomak nacionalnog parka Yosemite. Pošto nam se od samog starta ustalila praksa kasnog stizanja u hotele, logičnim slijedom se dešavalo i da smo ih napuštali u posljednjem momentu propisane odjave, trudeći se  da ne zaboravimo ništa od stvari. Taj dan smo naročito bili u žurbi, a stvar se dodatno zakomplikovala kada sam otkrio da mi električni brijač ne radi dobro čak i sa adapterom za američke utičnice. Nisam imao drugog izbora nego da sve obavim na stari dobri način uz pomoć klasične britvice, što je uz moju dužinu brade bilo poprilično neprijatno iskustvo.

Nacionalni park Yosemite


Sunday 15 January 2017

Vodič kroz Kaliforniju (II dio): Sequoia & King's Canyon nacionalni park

Nakon što sam iskoristio dva dana da se prilagodim vremenskoj razlici i usput bolje upoznam okruženje u kojem moji domaćini stanuju, krenule su pripreme za proputovanje kroz Kaliforniju. Spremili smo torbe, natrpali automobil svim potrepštinama i jednog lijepog subotnjeg poslijepodneva se zaputili u avanturu koja je trajala narednih dvanaest dana i noći. Imali smo ambiciozan plan koji je uključivao veliki broj lokaliteta koje su željeli da mi pokažu, što je značilo da ćemo skoro svaku noć prespavati u drugom mjestu. Prva planirana destinacija bio je Sekvoja nacionalni park (Sequoia National Park), jedno od mjesta koja sam ponajviše želio posjetiti na ovom putovanju jer sam veliki zaljubljenik u prirodu i šume, a sekvoje su drveće koje me je fasciniralo.


Sequoia National Park California


Tuesday 10 January 2017

Vodič kroz Kaliforniju (I dio): Newport Beach & Laguna Beach

Prvi susret sa Sjedinjenim Američkim Državama mi je bio neobičan, prvenstveno iz razloga što nisam imao osjećaj da se nalazim na drugom kraju svijeta. Možda je tome doprinijela i činjenica da sam bio u gostima kod familije, ali i bez obzira na to, već od samog starta sam se osjećao odomaćeno. Plan mog boravka je uključivao proputovanje kroz Kaliforniju, s tim što sam nekoliko prvih dana iskoristio da se odmorim i obiđem Orange County, okrug u kome moji domaćini žive.

Heisler Park