Friday 29 July 2016

Vodič kroz kanjon Vintgar i Bled, Slovenija - šta posjetiti?

Vjerujem da svi imamo ona mjesta koja želimo da posjetimo, ali se okolnosti obično poslože tako da nas put odvuče na potpuno drugu stranu i ona vječno ostaju „prva ispod crte“ na listi planova. Jedno od takvih mjesta u mom slučaju je bio upravo Bled, i vjerovatno bi još dugo tu i ostao da nisam isplanirao Veneciju koja je šampion na listi odgođenih putovanja. Zbog određenih okolnosti Venecija je i ovaj put prolongirana, a kao zamjenska varijanta, u konkurenciji su se našle Slovenija i Makedonija. Pošto nisam želio obilaziti Skoplje u julu, pobjedu je odnijela Slovenija kao prijatnije mjesto za boravak u ovo doba godine. Isplanirao sam turu koja je uključivala obilazak nekih od najznačajnijih turističkih atrakcija ove zemlje, a prva postaja je trebalo da bude upravo Bledsko jezero.

Bledsko jezero


Saturday 23 July 2016

Vodič kroz vodopad Kravica i Međugorje, Bosna i Hercegovina

Napokon je došlo vrijeme da podijelim s vama utiske i sa posljednje dionice moje mini hercegovačko-dalmatinske ture. Nakon dinamičnog vikenda koji je započeo u Mostaru, nastavio se u Dubrovniku i Stocu, završni dio rute je uključivao posjetu vodopadu Kravice kod Ljubuškog. Neposredna blizina Međugorja, koje je danas u svijetu poznato kao jedno od najvećih katoličkih svetišta, mi nije dopuštala da ga izostavim iz programa putovanja. Po završetku obilaska nekropole stećaka u Radimlji, zaputili smo se magistralnom cestom M6 ka zapadu u pravcu Čapljine i Ljubuškog. Vodopad Kravica je smješten u neposrednoj blizini mjesta Studenci, a dolazak do njega će zahtijevati čak i uključenje na dionicu autoceste A1 kojom ćete se voziti nekoliko kilometara.

Vodopad Kravice


Thursday 14 July 2016

Vodič kroz Stolac i nekropolu stećaka Radimlja - šta posjetiti?

Posljednjih nekoliko mjeseci sam postao potpuni zaljubljenik u tzv. „road trip“ koncept putovanja, što bi u prevodu značilo putovanje automobilom od mjesta do mjesta. Nakon što sam obišao Mostar, Počitelj i Dubrovnik, u povratnoj varijanti sam se odlučio zadržati u Stocu, ušuškanom gradiću smještenom na jugoistoku Bosne i Hercegovine. Prije mene, ovdje su se kroz istoriju zaustavili Iliri, grčki pomorci, rimski patriciji, istočno gotski i osmanski osvajači, slavenski velikodostojnici, venecijanske vojskovođe i austrougarski namjesnici, ostavivši u amanet gradine i grobove koji su me i privukli u ovaj kraj.

Nekropola stećaka Radimlja


Wednesday 6 July 2016

Vodič kroz Dubrovnik, Hrvatska - šta posjetiti?

Posljednje dvije decenije, otkako sebe mogu nazvati putnikom, turistom ili kako god već, obišao sam popriličan broj gradova bivše nam države Jugoslavije. Ako biste me pitali koji je najljepši grad na pomenutoj teritoriji, moj odgovor bi bez dileme bio Dubrovnik. Postoji par gradova, uglavnom jadranskog primorja, koji bi mogli da mu budu konkurencija, ali pored Dubrovnika ipak gube bitku barem za dužinu jednog koplja. Iako sam u ovaj grad svraćao više puta, posljednji boravak, iako kratak, poslužio je kao kruna upoznavanju Dubrovnika i podsticaj da svoje utiske podijelim u vidu putopisa sa budućim posjetiocima dalmatinskog bisera.


Stari grad u Dubrovniku