Tuesday 24 May 2016

Vodič kroz Lavov, Ukrajina - šta posjetiti? (II dio)

Uprkos ne baš obećavajućim vremenskim prognozama, drugog dana boravka u Lavovu osvanulo je iznenađujuće sunčano jutro. Budući da smo dan prije obišli stari grad, sada je bilo na redu da pokrijemo i margine mape koju sam pripremio prije puta. Međutim, prije toga je trebalo obaviti jedan važan zadatak, a to je kupovina povratne karte na željeznici. Budući da sam u Lavov stigao noću, tek sada sam imao priliku da pažljivije proučim zgradu željezničke stanice koja važi za jedan od najznačajnijih primjeraka Art Nouveau arhitekture na području Srednje Evrope. Izgrađena je u periodu između 1899. i 1904. godine na mjestu prethodne gotičke zgrade, kako bi se odgovorilo na potrebe grada koji se tada razvijao.

Željeznička stanica u Lavovu

Friday 13 May 2016

Vodič kroz Lavov, Ukrajina - šta posjetiti? (I dio)

Za Lavov sam prvi put čuo još kao student. Već tada sam razmišljao o tome kako bih volio posjetiti Ukrajinu, a ovaj grad mi se činio kao logičan početak tog putovanja. U međuvremenu su me putevi odveli na druga mjesta, a onda su uslijedila i ona nemila dešavanja na Krimu i malobrojne agencije koje su imale Lavov u ponudi su povukle aranžmane. Poučen iskustvima iz Egipta i Tunisa, koje sam posjetio u posljednji čas prije nego što je situacija izmakla kontroli, nisam želio da propustim priliku da posjetim Ukrajinu prije nego što velike sile ponovo odluče da se kusuraju preko njene teritorije. 


Nacionalni teatar - jedan od simbola grada


Saturday 7 May 2016

Kako stići od Budimpešte do Ukrajine vozom?

Mislim da u mojoj glavi postoji podsvjestan mentalni proces izbora destinacije za putovanje koji bi, kada bi se preveo u verbalnu formu, izgledao otprilike ovako: Ok, da vidimo gdje bih mogao putovati idući mjesec. Pariz? Pariz zvuči cool, ali nekako je previše ušminkan i kliše. Ne, nikako Pariz. Prag? Prag je predivan, ali vjerovatno ću naletjeti na hordu naših turista, a tako bi mi prijao bijeg od svega domaćeg. Prag otpisan. Kambodža? Da, Kambodža je vrh! Ali, ti nemaš para za Kambodžu! Ništa od toga. Hmm, da vidimo. Treba mi nešto što je u Evropi, ne košta pretjerano i po mogućnosti nije na meti naših turista kojima je vrhunski provod maraton po shopping centru i poziranje ispred „fancy“ turističkih atrakcija i istorijskih spomenika o kojima ne znaju ništa, ali eto čuli su da su to popularna mjesta pa hajde da ih slikaju da se vidi da su bili. I tako me je taj moj unutrašnji proces doveo do ideje da otputujem u Lavov, grad na sjeverozapadu Ukrajine.