Wednesday 27 January 2016

Prelazak granice sa pasošem ili ličnom kartom?

Prateći ključne riječi u statistici bloga, primijetio sam da dosta ljudi ima dileme oko putnih isprava potrebnih za prelazak državne granice. Nadam se da ste dosad apsolvirali činjenicu da je svim zemljama bivše Jugoslavije (s izuzetkom Hrvatske i Slovenije) potreban pasoš za ulazak u zemlje Evropske Unije. Za ulazak na teritorij Velike Britanije i Irske pored pasoša je neophodna i viza.



Friday 15 January 2016

Beč u zimskom periodu - šta posjetiti?

Na šta prvo pomislite kada čujete Beč? Neke od mojih glavnih asocijacija na prijestonicu Austrije su sjajna arhitektura, umjetnost, Mocart kugle (iako su doduše one potekle iz Salzburga, ali bože moj, sve je to Austrija), ali i gastarbajteri. Beč sam, baš kao i Bratislavu, imao priliku da vidim ranije u okviru novogodišnje ture sa turističkom agencijom, ali to je bio površan i brzinski obilazak, dovoljan tek toliko da mi zagolica maštu i učvrsti želju da ponovo vidim ovaj grad.


Statua u vrtovima Belvederea

Wednesday 6 January 2016

Vodič kroz Bratislavu, Slovačka - šta posjetiti?

Prošlo je, čini mi se, 5 godina otkad sam posljednji put slavio Novu godinu negdje u Evropi. Bilo je riječ o nekoj agencijskoj turi Bratislava-Beč i uprkos sjajnim stvarima koje sam vidio, neizdrživa hladnoća te zime i beskonačno duga vožnja autobusom učvrstili su me u odluci da se u takve poduhvate više ne upuštam. Narednih godina sam se svim silama trudio da ignorišem prazničnu euforiju i preguram 31. decembar bez velike halabuke. 


Konjanička statua Svatopluka, kralja Velikomoravske kneževine