Saturday 19 December 2015

(N)ovogodišnji rezime svjetskog putnika

Novogodišnji praznici su vrijeme kada sagledavamo godinu iza sebe, sumiramo postignuto i donosimo zaključke o tome da li je bila dobra ili loša. Istovremeno se prave popisi želja i planova za iduću godinu, kako bismo i narednog decembra mogli da radimo isto. Moram priznati da nikada nisam bio veliki ljubitelj Nove godine, što zbog ružnog vremena, što zbog činjenice da je to vrijeme nametnute sreće i lažne euforije. Ipak, moram priznati da nisam imun na novogodišnje ukrase, limitirana izdanja božićnih slatkiša i coca-colinu prazničnu reklamu. Liste planova i želja za narednu godinu nisam nikada pravio, jer one se ionako većini onih koji to praktikuju ne ostvare. 




Monday 7 December 2015

Vodič kroz Šikloš, Mađarska - šta posjetiti?

Vikend koji sam početkom novembra proveo u Pečuhu je toliko pozitivno djelovao na mene, da sam samo dvije sedmice nakon toga odlučio da se ponovo otisnem tamo i uživam prije nego što dosadne kiše ozvaniče kraj putničke sezone. U svjetlu nedavnih događaja u Parizu, na hrvatsko-mađarskoj granici nas je dočekalo najmanje 5-6 policajaca, postrojivši se pored automobila. Cijela situacija je bila negdje na pola puta između zastrašujuće i komične, a nakon manje gnjavaže su konstatovali da nam se zadnja tablica na vozilu ne vidi dobro i da treba da se vratimo u Hrvatsku da je namjestimo pa da se ponovo vratimo. Odvezli smo se par stotina metara nazad i uradivši ono što su nam naložili, uspjeli preći granicu.


Malkoč-begova džamija

Saturday 7 November 2015

Vodič kroz Pečuh (Pečuj), Mađarska - šta posjetiti?

Vikend putovanja su idealna kada smo u stisci sa vremenom i novcem, jer nam omogućuju da uživamo u onome što volimo, a da pri tome ne budemo značajno finansijski oštećeni. Prošlu subotu sam realizovao jedno takvo putovanje u Pečuh (Pečuj), predivan gradić na jugu Mađarske, čija mi je geografska pozicija išla na ruku. Dogovorio sam se s prijateljima i za neku smiješnu cijenu smještaja i goriva proveo dva fenomenalna dana, uživajući u arhitektonskim i kulturnim znamenitostima ovog grada.

Detalj sa Zsolnay fontane


Thursday 29 October 2015

Putovanje na Kipar, Nikozija - šta posjetiti?

Posjetu nekoj državi smatram cjelovitom tek onda kada obiđem i glavni grad, stoga sam posljednji dan boravka na Kipru rezervisao za odlazak u Nikoziju. Istorija Nikozije seže daleko u prošlost, a njena pozicija u centralnom dijelu ostrva je posljedica čestih napada kojima su bili izloženi  priobalni gradovi, zbog čega se stanovništvo sklanjalo u unutrašnjost. Grad je lokalno poznat i kao Lefkosia, a egzonim Nikozija je nastao po dolasku Luzinjana, koji nisu umjeli ili nisu htjeli da izgovaraju izvorno ime. Još jedna od činjenica koju treba da znate prije posjete Nikoziji jeste da se radi o posljednjoj podijeljenoj evropskoj prijestonici. Nakon državnog udara 1974. i turske invazije na Kipar, grad je prepolovljen na grčku i tursku stranu, koje funkcionišu kao dva zasebna svijeta, o čemu ćete se i sami uvjeriti u nastavku moje priče.


Panorama Nikozije


Monday 19 October 2015

Putovanje na Kipar - Famagusta, Varosha i Salamis, šta posjetiti?

Trećeg dana boravka na Kipru sam imao i više nego ambiciozne planove koji su podrazumijevali odlazak iz Larnake u Famagustu, obilazak Varoshe poznate kao „grad duhova“, posjetu arheološkom nalazištu Salamis, kupanje u Ayia Napi i povratak nazad za Larnaku. Onima koji su bili na Kipru ovo će vjerovatno zvučati kao nemoguća misija, ali kada se hoće, sve se može. Ekipa i ja smo poranili kako bismo uhvatili autobus 712 koji vozi od Stare bolnice u Larnaki do sela Vrysoulles u unutrašnjosti ostrva, što je ujedno i najbliža tačka do koje voze autobusi iz Larnake ka Famagusti. Za one neupućene, Kipar je podijeljen na grčku i tursku stranu, koje praktično funkcionišu kao dvije zasebne države.


Katedrala Sv. Nikole, danas Lala Mustafa Paša džamija


Monday 12 October 2015

Putovanje na Kipar, Ayia Napa - šta posjetiti?

Ponedjeljak ujutro, tmurno vrijeme, a ja beživotno sjedim u kancelariji i najradije bih navukao pokrivač preko glave i zaspao. Umjesto toga, skupljam preostale atome snage i dobre volje kako bih vam prije gužve koja će me vjerovatno snaći u toku dana prenio svoja iskustva iz prošlomjesečne posjete Kipru. U prethodnom postu sam vam predstavio Larnaku, a ovaj put idemo nešto istočnije, ka Aja Napi. Aja Napa je na glasu kao jedno od najpopularnijih kiparskih ljetovališta, a svih 14 plaža su okrunjene plavom zastavicom što dovoljno govori o čistoći tamošnjeg mora. Kipar se, inače, može podičiti sa 53 plave zastavice, što ga čini destinacijom sa najvećim brojem zastavica po glavi stanovnika i dužini obale.



Monday 5 October 2015

Putovanje na Kipar, Larnaka - šta posjetiti?

Došlo je vrijeme da podnesem izvještaj i sa nedavnog putovanja na Kipar. Nakon sedmica neizvjesnosti, iščekivanja i bojazni da će mi zbog nadolazećih obaveza propasti rezervacija avionske karte, napokon sam dočekao dan odlaska. Posljednjih nekoliko dana pred polazak, kada je postalo već izvjesno da ću ipak vidjeti prapostojbinu boginje Afrodite, počeo sam mahnito pretraživati internet s ciljem da na najbolji mogući način organizujem ona četiri dana koliko sam imao na raspolaganju. Odmah da vam kažem, četiri dana su premalo za Kipar, ali posao mi nije dozvoljavao više od toga, stoga sam želio na najbolji način iskoristiti ono što mi se nudilo i iskombinovati uživanje na plaži sa obilascima najvažnijih znamenitosti. Skovao sam pakleni plan koji je podrazumijevao da u četiri dana obiđem Larnaku, Aja Napu, Famagustu i Nikoziju. Svaki od gradova će dobiti poseban post, a za početak krećem sa Larnakom.

Crkva Svetog Lazara


Friday 2 October 2015

5 evropskih gradova idealnih za posjetu u oktobru

Oktobar (listopad) je mjesec kada temperature počinju osjetno da se spuštaju i dan postaje vidljivo kraći, ali to ipak nije dovoljno dobar razlog da  ne otputujete u neki od gradova širom Evrope. Na osnovu mojih iskustava, ovo su gradovi u kojima i u oktobru možete uhvatiti lijepo vrijeme za obilaske znamenitosti.

Bukurešt (Rumunija)


Glavni grad Rumunije mnogi nazivaju još i Parizom istoka. U Parizu još uvijek nisam bio, ali Bukurešt je definitivno jedan od mojih omiljenih gradova. Prostrani bulevari duž kojih se prostiru raskošne fontane nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a brojne atrakcije ovoga grada će se potruditi da vam ni na trenutak ne bude dosadno. Svoj doprinos izgradnji grada dali su brojni italijanski i francuski arhitekti, a čak su i domaći arhitekti usvojili francuski stil, budući da se većina bogatih Rumuna školovala tamo prije dolaska komunizma. Komunizam je dosta namučio rumunski narod, ali je izrodio i najveću palatu parlamenta u svijetu. Tamošnji parlament je u cjelosti izgrađen od materijala koji su eksploatisani u Rumuniji, poput rijetkog ružičastog mermera, stoga nemojte propustiti uživanje u toj nesvakidašnjoj raskoši. Bukurešt je takođe sjedište velikog broja muzeja, a za obilazak nekih od njih je potreban i cijeli dan. Uživajte u razgledanju crkava izgrađenih u različitim epohama i arhitektonskim stilovima, prošetajte kroz parkove bogate zelenilom i osjetite Bukurešt u punom sjaju.

Ateneum u Bukureštu

Wednesday 30 September 2015

Rapid bronz - moj ovogodišnji izbor kreme za sunčanje

Zbog brojnih obaveza, ovogodišnji odlazak na more mi je bio pod znakom pitanja do samog izmaka sezone, tako da sam tek krajem septembra uspio skrpiti nekoliko dana. Uhvatio sam povoljan let do Kipra da bih barem nakratko uživao u visokim temperaturama koje su naše krajeve već napustile. Od prošle godine sam uveo praksu da prije odlaska na more skoknem par puta do solarijuma, čisto da malo pripremim kožu, tako da mi je na kraju ostalo još samo da izaberem preparat za sunčanje koji ću nositi.


Monday 28 September 2015

Talin - šta posjetiti u prijestonici Estonije? (II dio)

Uveliko sam zakoračio u nove putničke avanture, ali ostao sam vam dužan nastavak putopisa iz Talina. U prošlom postu sam spomenuo da je stara jezgra estonske prijestonice podijeljena na Gornji i Donji grad. Pošto sam vas upoznao sa zanimljivim lokacijama Gornjeg grada, vrijeme je da se spustimo u Donji grad i skupa se izgubimo u uskim uličicama popločanim kaldrmom, koje vrve od turista.
 
Crkva Svetog Olafa u Talinu

Sunday 20 September 2015

Kako se čekirati na Wizz Air-ov let putem web-a?

Wizz Air je niskobudžetna aviokompanija koja vam omogućuje da letite širom Evrope po znatno nižim cijenama nego što je to slučaj sa klasičnim aviokompanijama. Ako se pitate u čemu je kvaka, radi se o tome da kod ovakvih kompanija za cijenu karte dobijate samo prevoz i ostvarujete pravo na ručni prtljag dozvoljenih dimenzija 42x32x25 cm, a sve preko toga plaćate. Dakle, za dodatne kofere, obrok u avionu, pa čak i sam check-in na aerodromu, moraćete dodatno da platite. Ako ste spremni da putujete sa ruksakom i bez obroka u avionu, onda nam preostaju još samo troškovi čekiranja. Kako biste i tu uštedjeli, Wizz Air je dao mogućnost besplatnog web check-in-a, koji treba da odradite samostalno, a otvoren je od 30 dana do 3 sata prije samog leta. Ja ću vam u nekoliko koraka objasniti kako da to učinite.



Tuesday 15 September 2015

Talin - šta posjetiti u prijestonici Estonije? (I dio)

Iako je putovanje u zemlje Baltika proletjelo dok sam trepnuo, moja serija putopisa se razvukla na skoro dva mjeseca. Pošto sam imao na raspolaganju četiri dana, od kojih su mi tri bila sasvim dovoljna za detaljno upoznavanje Rige i okoline, odlučio sam posljednji iskoristiti za izlet u neku od okolnih zemalja. Lomio sam se oko toga koju od prijestonica susjednih dviju država da posjetim, Talin ili Viljnus? Utisci drugih putnika mi nisu bili od velike pomoći jer je omjer glasova u korist jednog ili drugog bio poprilično ujednačen. Iako su oba grada podjednako udaljena od Rige, zaključio sam da je Talin bolji izbor za jednodnevni izlet iz prostog razloga jer je manji i većina znamenitosti su skoncentrisane na uskom području. Viljnus je otpao jer sam želio da posjetim i Trakajski zamak koji je van grada, što ne bih bio u mogućnosti u jednom danu. Stoga sam glavni grad Litvanije odlučio ostaviti za neki drugi put i eventualno ga ukombinovati sa posjetom Bjelorusiji.


Panorama Talina

Wednesday 9 September 2015

Jurmala - idilično ljetovalište na obali Baltičkog mora

Prilikom nedavne posjete Rigi, iskoristio sam priliku da ujedno obiđem i Jurmalu, najpoznatije latvijsko ljetovalište, udaljeno od glavnog grada oko 25 km. Većini ljudi je teško zamisliti Baltik kao destinaciju za ljetovanje, ali slika prepunih plaža tokom ljetnog perioda govori drugačije. 




Tuesday 1 September 2015

5 evropskih gradova idealnih za posjetu u septembru

Septembar je jedan od najpopularnijih mjeseci za obilaske evropskih gradova. Nepodnošljive ljetne vrućine jenjavaju, a uglavnom sunčano vrijeme vam omogućuje da neometano provodite vrijeme obilazeći sve značajnije znamenitosti. Iako je širok izbor gradova koje možete posjetiti tokom ovog mjeseca, ovo su moji prijedlozi.

Venecija (Italija)


Septembar sa prosječnom temperaturom vazduha od nekih 20 stepeni i dnevnim svjetlom u trajanju od 12,5 sati je idealan mjesec za obilazak Venecije. Kiša je moguća 9 dana u mjesecu i to uglavnom u drugoj polovini, a temperatura mora je u prosjeku 23 stepena. Ovo su idealne vijesti za one koji bi željeli da uhvate posljednje tople dane u nekom od obližnjih ljetovališta poput Lida di Jesola. Što se atrakcija tiče, Venecija vam nudi skoro neograničene mogućnosti uživanja u istorijskim i kulturnim znamenitostima. Duždeva palata, Trg Svetog Marka i istoimena bazilika, Most uzdisaja, Bazilika Santa Maria della Salute, Most Rialto i Bazilika Santa Maria Gloriosa dei Frari, samo su neke od znamenitosti koje ne biste nipošto smjeli propustiti. Pored navedenog, u Veneciji možete uživati u fantastičnom sladoledu, vožnji gondolama kroz šarmantne kanale ili demonstraciji izrade murano stakla čija se tajna ljubomorno čuvala vijekovima. Detaljan vodič kroz Veneciju možete pronaći ovdje.

Bazilika Santa Matia della Salute u Veneciji

Wednesday 26 August 2015

Riga - šta posjetiti u prijestonici Latvije/Letonije? (IV dio)

U prva tri nastavka putopisa (linkovi na kraju posta) sam već opisao sve važnije znamenitosti Rige, ali preostalo je još nekoliko mjesta za one koji su zapeli da grad upoznaju do detalja. Posljednji nastavak putopisa ću interno nazvati „ruska Riga“ jer ćete ovdje ponajviše vidjeti građevine koje su rezultat ruskog uticaja na Latviju, koji je prisutan čak i danas.

Latvijska akademija nauke

Monday 17 August 2015

Riga - šta posjetiti u prijestonici Latvije/Letonije? (III dio)

Vrijeme je za nastavak ture kroz Rigu. U prethodnim postovima sam vam predstavio Stari grad i Art Nouveau arhitekturu, dvije najznačajnije turističke atrakcije Rige, ali tu nije kraj onome što glavni grad Latvije može da ponudi putniku. Ovaj put sam odlučio da vam pokažem zelenu oazu Rige koja se proteže uz Stari grad u vidu pojasa parkova. Ako pogledate kartu grada jasno ćete je uočiti. Parkovi Rige se nadovezuju jedan na drugi, a duž njih se pruža vodeni jarak koji je tokom srednjeg vijeka imao ulogu zaštite grada od osvajača. Četiri najznačajnija parka u tom području su Vermanes, Bastejkalna, Esplanade i Kronvalda.

Spomenik Slobode na istoimenom trgu

Monday 10 August 2015

Riga - šta posjetiti u prijestonici Latvije/Letonije? (II dio)

Nedavno sam započeo seriju putopisa o Rigi, glavnom gradu Latvije. U prvom postu sam vam dao opšte smjernice o tome kako stići do Rige i kako se snaći, dok sam drugim postom predstavio jedinstvenu staru gradsku jezgru. Vrijeme je da vam dam još podstreka za posjetu ovom fantastičnom gradu. Ovaj put ću se prevashodno pozabaviti nečime po čemu je Riga prepoznatljiva u cijeloj Evropi, a to je Art Nouveau arhitektura. Naime, prijestonica Latvije ima najveću kolekciju Art Nouveau građevina na Starom kontinentu. Pitate se šta je Art Nouveau?
Detalj sa zgrade u ulici Elizabetes 10a

Monday 3 August 2015

Riga - šta posjetiti u prijestonici Latvije/Letonije? (I dio)

U prethodnom postu sam započeo priču o Rigi, glavnom gradu baltičke države Latvije, poznate i kao Letonija. Tu sam vam dao opšte smjernice kako stići do tamo i kako se snaći, a sada imam zadatak da vam predstavim ljepote ovog grada i na taj način vas podstaknem da se i sami zaputite u sličnu avanturu. Prije nego što pređem na opisivanje znamenitosti, spomenuo bih samo da Riga, iako najveći grad Baltika, ima „samo“ oko 700 hiljada stanovnika. Za razliku od drugih evropskih metropola koje su poklekle pod tempom modernog života, ovdje se još uvijek može osjetiti pitoma i ušuškana atmosfera. Smjestivši se u hotel, nisam gubio mnogo vremena pa sam se zaputio pravac u Stari grad.


Rolandova statua ispred Kuće crnih glava

Monday 27 July 2015

Riga - vodič kroz glavni grad Latvije (Letonije)

Nedavno sam se vratio sa svog najnovijeg putovanja pa ću se potruditi kao i uvijek da vam što vjernije i sa što više detalja prenesem utiske. Postoje dva potencijalna razloga zašto čitate ovaj post – prvi, jer ste i sami poželjeli da putujete u Rigu pa vas je pretraga dovela ovdje, a drugi, možda čak i vjerovatniji, jer se pitate gdje je ta Riga i ko uopšte tamo putuje. Ako ste čitali moje putopise i ranije, možda ste mogli primijetiti moju sklonost ka državama koje nisu frekventne destinacije naših turista. Privlače me „neistražena“ i neizvikana mjesta, što objašnjava zašto sam se odlučio baš za ovaj grad. Obično kada se vratim sa jednog putovanja već u mislima počnem da pripremam teren za novo. Vrativši se sa pozitivnim utiscima iz Varšave, poželio sam i naredno putovanje realizovati u nekoj od zemalja iz okruženja. Moja sklonost ka „socijalističkoj egzotici“ je odmah ponudila novo rješenje – Riga. Ovo mi je prvobitno bilo mnogo lakše za poželjeti, nego za realizovati jer da li vi znate nekoga ko je bio u Latviji? Ja bogme ne.

 
Pogled na Stari grad u Rigi


Friday 24 July 2015

Povezani letovi - kako funkcionišu i kako se snaći?

Vjerujem da već sama vožnja avionom za neiskusnog putnika predstavlja izvor zabrinutosti, a kada dolazak do željene destinacije zahtijeva još i presjedanje, to onda može da djeluje poprilično zastrašujuće. Već godinama unazad uredno letim avionom, ali mi se i dalje dešava da kada se nađem na nekom novom aerodromu postavim sebi pitanje „a gdje sad?“. Prije nekoliko dana sam po prvi put imao priliku da koristim usluge tzv. vezanih letova, pa sam odlučio da podijelim s vama svoje iskustvo i tako eventualno olakšam snalaženje svima onima koji imaju nedoumice oko toga kako cijela stvar funkcioniše.



Tuesday 14 July 2015

Sofija - šta posjetiti u prijestonici Bugarske? (II dio)

U prethodnom postu sam pisao o putovanju u Sofiju i onome što se tamo može vidjeti. Iako sam proveo nepun dan u prijestonici Bugarske, uspio sam da obiđem dosta toga jer su skoro sve važnije znamenitosti skoncentrisane u centru grada. Ako ste pročitali prethodni dio putopisa, predlažem da nastavimo dalje sa obilaskom Sofije.

Banja Baši džamija u Sofiji


Friday 10 July 2015

Sofija - šta posjetiti u prijestonici Bugarske? (I dio)

Moram priznati da sam se malo ulijenio u posljednje vrijeme što se tiče pisanja bloga, ali to ne znači da nigdje nisam putovao. Vrativši se iz Varšave sa predivnim utiscima, nisam bio spreman da se prepustim kolotečini života, pa sam brže bolje počeo da smišljam gdje bih mogao da se otisnem ponovo. Budući da zbog posla nisam mogao otići nigdje daleko, na kraju sam se odlučio spustiti do Sofije. U Bugarskoj nisam bio ranije, a ova varijanta mi je i vremenski i finansijski sasvim odgovarala. Iako sam u Sofiji proveo svega pola dana, potrudio sam se da obiđem kompletan centar grada. Moram priznati da su mi prvobitne ambicije bile znatno veće, ali sam na kraju teška srca morao prekrižiti neka od planiranih mjesta za obilazak.
Hram Aleksandar Nevski


Saturday 27 June 2015

Ostale značajne atrakcije Varšave

U prethodnim postovima sam vas upoznao sa osnovnim informacijama koje treba da znate ukoliko putujete u Varšavu i detaljno opisao pojedine dijelove grada i atrakcije koje su tu smještene. Ipak, postoje i neke znamenitosti koje su locirane mimo utabanih turističkih staza, te sam njima odlučio posvetiti poseban post i objediniti ih na jednom mjestu.

Saksonski park (Ogrod Saski)

Monday 15 June 2015

Park i palata Wilanow, Varšava

Iako je ovo jedna od posljednjih atrakcija Varšave o kojima pišem na blogu, park i palatu Wilanow sam zapravo prve posjetio po dolasku u prijestonicu Poljske. Razloga je nekoliko. Ranije sam se informisao o cjenovniku i saznao da je četvrtkom ulaz u palatu i vrtove besplatan pa sam odlučio iskoristiti tu pogodnost, a kako sam tamo doputovao baš taj dan, stvari su se jednostavno poklopile. Drugi razlog je taj što je Park Wilanow jedina atrakcija Varšave koja je baš značajno udaljena od centra grada, te sam se htio riješiti te „obaveze“ da bih se mogao posvetiti onome što je skoncentrisano u centralnom dijelu grada.



Wednesday 10 June 2015

Praga distrikt i zoološki vrt Varšava - šta vidjeti?

Nakon detaljnog obilaska ključnih znamenitosti Varšave, došlo je vrijeme da se uputim i u manje atraktivne dijelove grada, koji takođe sadrže zanimljivosti vrijedne pomena. Tako je na red došao i distrikt Praga, smješten na istočnoj obali rijeke Visle. Praga distrikt je dugo vremena bio samostalan grad, prvenstveno zbog nemogućnosti kopnenog povezivanja sa ostatkom Varšave. Pokušaji da se napravi stalni most koji bi spojio dvije obale urodili su plodom tek u 18. vijeku.
 
Crkva Sv Marije Magdalene

Tuesday 2 June 2015

Botanički vrt Varšava

Odrastajući uz baku koja je bila veliki zaljubljenik u cvijeće i  aktivan uzgajivač istog, imao sam priliku da se u najranijem djetinjstvu i sam upoznam sa tim magičnim svijetom prirode i doživotno ga zavolim. Prvi put sam u botanički vrt ušao baš sa njom, kada mi je bilo svega četiri godine, i te slike u glavi čuvam evo i poslije skoro četvrt vijeka. U parkovima, među drvećem i biljkama se najljepše i najspokojnije osjećam i rado ih posjećujem. Sticajem okolnosti, nakon posjete botaničkoj bašti u Zagrebu kao klinac, više nisam ušao ni u jednu. Na svojim putovanjima sam posjećivao razne parkove i arboretume, ali za botaničke bašte nisam nalazio prostora, sve do sada.
 
Tulipani
Bergenije

Thursday 28 May 2015

Lazienki park, Varšava - najljepše mjesto u gradu

Došlo je vrijeme da napišem post i o svom omiljenom mjestu u Varšavi. Za posjetu Lazjenki (Lazienki) parku sam ostavio najsunčaniji dan, kako bih u potpunosti mogao da uživam u njegovim čarima. Dovezao sam se autobusom do palme u ulici Nowy Swiat, u obližnjoj trgovini papreno platio Evian vodu (jer druge nije bilo -  ni vode, ni trgovine) i neke mini mafine, te nakon kraćeg muvanja oko Crkve Svetog Aleksandra uhvatio novi bus pravac do parka.
 
Pogled na Palatu Belweder

Wednesday 27 May 2015

Varšava, Kraljevski put - šta vidjeti?

Ukoliko obilazite Stari i Novi grad u Varšavi, vjerovatno ćete u svoj program uključiti i Kraljevski put, ili barem jedan njegov dio. Kraljevski put je naziv za dionicu koja se prostire od Zamkovskog trga (Plac Zamkovy), pa do Parka Lazjenki (Lazienki). Kraljevski put se ukršta sa Alejom Jerozolimskie, jednom od najvažnijih saobraćajnica u gradu, a na sredini raskrsnice se nalazi ogromna vještačka palma.

Umjetnička palma na kružnom toku

Sunday 17 May 2015

Varšava, Novi grad (Nowe Miasto) - šta vidjeti?

Nastavljam seriju postova o Varšavi, a nakon što sam vam dao generalne smjernice o tome kako se snaći i šta vidjeti u prijestonici Poljske i predstavio Stari grad, vrijeme je da nastavim pohod na Varšavu. Novi grad (Nowe Miasto) se nadovezuje na Stari grad (Stare Miasto) i počinje od Barbakana, a gdje tačno završava, nisam siguran. Novi grad nije toliko fascinantan kao stari, ali i ovdje ćete naći sasvim dovoljno interesantnih sadržaja za vidjeti. Pa da krenemo u obilazak.

Pogled na Barbakan iz Starog grada

Tuesday 12 May 2015

Varšava, Stari grad (Stare Miasto) - šta vidjeti?

U prethodnom postu sam pisao o dolasku u Varšavu, snalaženju i drugim informacijama koje su značajne za svakog turističkog putnika. Ujedno sam dao i grub pregled mjesta i građevina koje ne smijete propustiti, a sada je došao red da vas detaljnije upoznam sa pojedinim atrakcijama poljske prijestonice. U ovom postu ću pisati o Starom gradu (Stare Miasto), istorijskom jezgru Varšave, koji se prostire od Barbakana pa do centralnog trga kojim dominira kraljevski zamak.

Sirena (Syrenka), zaštitnica Varšave

Friday 8 May 2015

Šta posjetiti u Varšavi - koristan vodič kroz prijestonicu Poljske

Maj je generalno moj omiljeni mjesec u godini, a najviše ga volim iskoristiti za obilazak evropskih metropola jer mi omogućuje da nakon duge i dosadne zime provodim cijele dane napolju, istražujući poznate i one manje poznate atrakcije gradova koje posjećujem. Ove godine sam se odlučio za Varšavu, nesvakidašnju i nepravedno zapostavljenu destinaciju na mapi većine naših turista. Ja sam zaljubljenik u gradove koji nisu izvikane turističke destinacije, stoga se rado odlučujem za Centralnu i Istočnu Evropu.

Glavni gradski trg

Tuesday 21 April 2015

Drakula tura (III dio): Manastir Sinaja, dvorac Peleš i manastir Snagov

Nakon upoznavanja Sigišoare i Brašova, bilo je vrijeme da nastavimo dalje prema istoku. Rano ujutro smo napustili hotel u Pojani Brašov i krenuli put Sinaje. Nakon vožnje kroz predivne krajolike Južnih Karpata, stigli smo do istoimenog manastira u mjestu Sinaja.

Dvorac Peleš

Friday 17 April 2015

Drakula tura (II dio): Zamak Bran i Brašov


Nakon višesatnog boravka u Sigišoari, o čemu sam pisao u prethodnom postu, nastavili smo put prema Pojani Brašov. Po dolasku tamo, smjestili smo se u hotel Rina Tirol, a za one koji su to željeli organizovan je večernji odlazak u Brašov. Društvo i ja smo bili zaista umorni, tako da smo odustali od te ideje i umjesto toga ostali u hotelu. To se pokazalo kao dobra ideja, jer smo mogli da uživamo u ogromnom jacuzziju i finskoj sauni bez smetnje ostalih. 

Zamak Bran

Thursday 9 April 2015

Drakula tura (I dio): Temišvar i Sigišoara

Konačno je došao na red i putopis sa jednog od mojih omiljenih putovanja. Rumunija je pomalo zapostavljena destinacija, ali rekao bih da je to prvenstveno posljedica nedovoljne upoznatosti turista sa onime što ova predivna država nudi. Ja sam, kao neko ko je vazda bio mimo ustaljenih normi i običaja, dao Rumuniji prednost nad izvikanim evropskim destinacijama i uspio nagovoriti čak i prijatelje da je skupa posjetimo. Privučen prikazom Karpata iz filmova i mitovima o vampirima, poželio sam da što prije realizujem putovanje u domovinu grofa Drakule. Pretražio sam internet i otkrio turističku agenciju Karpati iz Novog Sada koja se specijalizovala za ture po Rumuniji. Prvobitno nisam namjeravao spominjati ime agencije, ali na kraju rekoh zašto ne, jer i ta informacija će nekome koristiti. Naziv konkretne ture koju sam odabrao je Drakula tura i Bukurešt, a koliko vidim Karpati realizuju i varijantu bez Bukurešta, koja je nešto jeftinija. Moja vam je preporuka da svakako ne propustite Bukurešt ukoliko imate priliku, iako je vrijeme koje vam je na raspolaganju za obilazak ovog grada dovoljno tek da zagrebete po njegovoj površini, ali i da se bespovratno zaljubite u njega i poželite ga bolje upoznati.

Katedralni hram u Temišvaru

Wednesday 8 April 2015

Kako kupiti avionsku kartu preko interneta?

Ranije sam avionske karte kupovao u sklopu konkretnog putničkog aranžmana koji su agencije nudile, međutim u momentu kada sam počeo samostalno da putujem javila se i potreba odvojene rezervacije aviokarata i smještaja. Iako sam isprva bio skeptičan prema vlastitim sposobnostima za online rezervaciju, nedavno sam rekao sebi kako to nije nikakva mudrost, i da treba da pokušam. Snašao sam se bez velikih problema, a sada ću pomoći i vama da se snađete, dajući vam usput par korisnih savjeta vezanih za online rezervaciju leta.



Tuesday 31 March 2015

Budimpešta - šta posjetiti? (II dio)

Ovo je nastavak prethodnog posta u kojem sam pisao o ponovnom pohodu na Budimpeštu. Budući da sam zbog poslovnih obaveza imao na raspolaganju samo dva dana vikenda, morao sam se uklopiti u taj vremenski rok, ali to me nije spriječilo da ih maksimalno iskoristim. U nedjelju sam se probudio u 6 ujutro i na brzinu trknuo do Tesca ne bih li kupio ona savršena mađarska peciva. Dočekalo me je neprijatno iznenađenje u vidu zatvorenog supermarketa. Zahvaljujući novom zakonu, nedjeljom ništa nije radilo, pa ni Tesco.

Parlament u Budimpešti

Thursday 26 March 2015

Budimpešta - šta posjetiti? (I dio)

Ukoliko planirate putovanje u Budimpeštu, preporučujem da prije čitanja ovog posta prvo pročitate moja iskustva iz prethodne posjete Budimpešti, kako biste dobili potpuniju sliku o tome šta sve tamo možete vidjeti. Postovi su dostupni na linku Budimpešta - šta posjetiti? U ovom postu ću vas upoznati sa nekim dodatnim sadržajima i podsjetiti na neke koji su me se prošli put naročito dojmili.

Parlament i lančani most

Tuesday 24 March 2015

VAŽNO: Da li znate da vam pasoš važi kraće nego što je naznačeno?

Danas je na redu jedan veoma kratak post, ali od izuzetnog značaja za svakoga ko putuje u Šengen zonu. Pošto u maju planiram da se otisnem na jedno kraće putovanje, a pasoš mi ističe krajem aprila, odlučio sam predati zahtjev za novi pasoš. U međuvremenu mi se ukazala prilika da za vikend otputujem u Mađarsku, pa sam rekao što da ne utisnem i posljednji pečat na ovaj postojeći pasoš.



Thursday 19 March 2015

The versatile blogger award

Danas vam donosim jedan potpuno drugačiji post. Riječ je TAG postu koji ovih dana kruži blogosferom, a nosi naziv „The Versatile Blogger Award“. O čemu se zapravo radi? Versatile Blogger Award se dodjeljuje blogerima sa kvalitetnim sadržajem i dobrim stilom pisanja. Nominirani treba da napišu 7 činjenica o sebi i usput nominiraju 15 blogova. 

Želim da se zahvalim Marini sa bloga Sweet About Me što je, između ostalih, nominirala i mene. U prvi mah sam se malo nećkao da li da pišem ili ne, jer nisam bio siguran koliko će posjetiocima bloga biti interesantno za čitanje. No, naposlijetku ipak rekoh što da ne, ovo je moj blog, a VBA tag je izvrsna prilika da me malo bolje upoznate. Ipak, da se ne bih previše udaljio od teme bloga, trudiću se da te činjenice uglavnom imaju veze sa putovanjima. Budući da su ona sastavni dio mene, neće mi biti problem da se predstavim na taj način. Pa da započnemo...


Monday 16 March 2015

Vodič kroz Sarajevo, Bosna i Hercegovina - šta posjetiti?

Što duže putujem, sigurniji sam u tvrdnju da je potrebno prenoćiti u nekom gradu da bi ga se istinski i doživjelo. Probuditi se, pogledati kroz prozor, pojesti prvi obrok, izaći u šetnju, hodati sve do zalaska sunca, ispratiti posljednji snop svjetlosti i osmatrati u šta ga noć transformiše. To je valjda i razlog zašto mi je trebalo toliko godina da upoznam i zavolim Sarajevo. Prvih nekoliko susreta sa Sarajevom desilo se usputno, u prolazu. Bio sam dovoljno star da bih se sjećao, ali i dovoljno mlad da bi me to pretjerano zanimalo. Čak i kada sam odrastao i spoznao koliko me putovanja usrećuju, Sarajevo, iako glavni grad države u kojoj živim, nije mi bilo u fokusu interesovanja.

Arhitektura Sarajeva

Wednesday 11 March 2015

Radon Plaza Sarajevo 5* - recenzija hotela

Prilikom nedavne posjete Sarajevu, odsjeo sam u hotelu Radon Plaza, lociranom na ulazu u grad, u blizini međunarodnog aerodroma. Ukoliko ste doputovali automobilom, ovo je sasvim solidno rješenje što se tiče lokacije, a prednost je i to što je zgrada hotela prilično vidljiva, tako da je mala mogućnost da ćete je promašiti. Hotel raspolaže sa 120 soba, a svaka je opremljena garniturom za sjedenje, mini barom, sigurnosnim sefom, kafe aparatom, daskom za peglanje i peglom. Takođe, gostima su na raspolaganju kućni ogrtač, papuče, te rezervni jastuci i pokrivači.


Monday 2 March 2015

Posjeta obnovljenoj Gradskoj vijećnici u Sarajevu

Prošle sedmice mi se ukazala prilika da prvi put nakon 2011. godine skoknem do Sarajeva na dva dana, doduše ne iz turističkih razloga. S obzirom da sam obaveze završio na vrijeme, iskoristio sam priliku da prošetam gradom i obiđem najznačajnija mjesta bosanskohercegovačke prijestonice. Budući da je ovo moja prva posjeta još od 2011. godine, grad je u međuvremenu dobio neke nove sadržaje, o čemu ću pisati u odvojenom postu. Međutim, ono što je bilo prvo na mojoj listi za obilazak jeste obnovljena Gradska vijećnica.


Tuesday 10 February 2015

Kako izgleda jedan dan u spa & wellness centru?

Februar definitivno nije jedan od mojih omiljenih mjeseci u godini. Nisam ljubitelj hladnoće i snijega, tako da su mi mogućnosti za putovanje dosta ograničene i najčešće sam prisiljen sjediti kod kuće i maštati o proljeću. Međutim, da to ne mora nužno biti tako pokazao je moj jednodnevni izlet u Teslić ovog vikenda. Još prije par godina sam slučajno naletio na web stranicu Banje Vrućice i moram priznati da me je ono što sam tamo vidio zainteresovalo da je posjetim. Nudili su različite wellness aranžmane, masaže, bazen i druge vidove rekreacije i odmora, što mi je u trenucima umora i stresa bilo prijeko potrebno. Ipak, dugo vremena mi se nije dalo da odem tamo, jer mi nije bilo usput ili bi mi iskrslo nešto preče.

Wednesday 4 February 2015

Top 10 Bratislava - šta posjetiti?

Dugo sam se lomio oko toga da li na blogu pisati o ovoj destinaciji i na koji način pristupiti temi. Ovo je bilo jedno od prvih putovanja na koja sam išao sa turističkom agencijom i program puta je bio unaprijed ugovoren. Radilo se o novogodišnjoj turi Beč – Bratislava, a s obzirom na tadašnje putničko neiskustvo i prednosti samostalnog putovanja koje sam spoznao u godinama koje su dolazile, bojim se da se možda Bratislava i ja nismo upoznali u onoj mjeri u kojoj bi trebalo. Takođe, u to vrijeme mi je ideja o pisanju putopisnog bloga bila potpuno strana, a istini za volju nisam imao ni o čemu. To se odrazilo i na fotografije, tako da im nisam posvetio dovoljno pažnje, pa mi nećete zamjeriti ako se za potrebe ovog posta poslužim i nekima sa dobrog, starog google-a.

Pitate se zašto baš Bratislava, a ne neka „napucana“ evropska metropola? Vjerovatno je do mene, pošto su me oduvijek privlačile stvari koje nisu u centru pažnje i pretjerano izvikane. Još ako iza svega stoji neka legenda ili mračna priča, tim bolje. Bratislavi me je privukao, nećete vjerovati, sada već dobro poznati horor film Hostel, čija se radnja vrti oko tajne organizacije u kojoj bogataši plaćaju otmicu stranih turista da bi ih mučili na najbrutalnije načine. Sada se zasigurno pitate koga bi normalnog ovakvo nešto motivisalo da posjeti određenu destinaciju. Međutim, meni je cjelokupna ta fama dala neku posebnu draž ovom gradiću na Dunavu, iako naravno nema nikakve veze sa realnošću.

Za razliku od drugih evropskih prijestonica, Bratislava nije velika i ima manje od pola miliona stanovnika, ali upravo to vam omogućuje da se srodite s ovim gradom i doživite ga na znatno intimniji način. Zvanična valuta je euro, a službeni jezik slovački. Engleski vam neće biti od velike pomoći, naročito u konverzaciji sa starijom populacijom i veća je šansa da će vas razumjeti ukoliko pričate na našem. U nastavku ću vam predložiti 10 atrakcija koje ne biste trebali propustiti prilikom posjete Bratislavi. Ukoliko neko ima drugačije prijedloge, neka ih ostavi u komentarima ispod posta.

Bratislavski dvorac



Friday 23 January 2015

Dilema: Vraćati se na stare destinacije ili birati nove?

Utiske o većini dosadašnjih putovanja već sam podijelio s vama. Što se preostalih tiče, neka su na čekanju jer nemam kod sebe fotografije, pošto sam nedavno imao peh sa računarom zbog kojeg sam ostao bez skoro kompletnog sadržaja. O nekim putovanjima sam odlučio ne pisati jer su bila davno i ne bih ih mogao rekonstruisati dovoljno kvalitetno da bi zaista nekome poslužila kao vodič. Pored toga, ranije nisam imao običaj da fotografišem sve važne detalje i građevine, a da se pri tome i sam ne nalazim na fotografijama. Sad već obraćam mnogo više pažnje na to, pa stalno školjocam telefonom i aparatom, što ponekad izaziva upitne poglede mojih saputnika.