Thursday 29 October 2015

Putovanje na Kipar, Nikozija - šta posjetiti?

Posjetu nekoj državi smatram cjelovitom tek onda kada obiđem i glavni grad, stoga sam posljednji dan boravka na Kipru rezervisao za odlazak u Nikoziju. Istorija Nikozije seže daleko u prošlost, a njena pozicija u centralnom dijelu ostrva je posljedica čestih napada kojima su bili izloženi  priobalni gradovi, zbog čega se stanovništvo sklanjalo u unutrašnjost. Grad je lokalno poznat i kao Lefkosia, a egzonim Nikozija je nastao po dolasku Luzinjana, koji nisu umjeli ili nisu htjeli da izgovaraju izvorno ime. Još jedna od činjenica koju treba da znate prije posjete Nikoziji jeste da se radi o posljednjoj podijeljenoj evropskoj prijestonici. Nakon državnog udara 1974. i turske invazije na Kipar, grad je prepolovljen na grčku i tursku stranu, koje funkcionišu kao dva zasebna svijeta, o čemu ćete se i sami uvjeriti u nastavku moje priče.


Panorama Nikozije


Monday 19 October 2015

Putovanje na Kipar - Famagusta, Varosha i Salamis, šta posjetiti?

Trećeg dana boravka na Kipru sam imao i više nego ambiciozne planove koji su podrazumijevali odlazak iz Larnake u Famagustu, obilazak Varoshe poznate kao „grad duhova“, posjetu arheološkom nalazištu Salamis, kupanje u Ayia Napi i povratak nazad za Larnaku. Onima koji su bili na Kipru ovo će vjerovatno zvučati kao nemoguća misija, ali kada se hoće, sve se može. Ekipa i ja smo poranili kako bismo uhvatili autobus 712 koji vozi od Stare bolnice u Larnaki do sela Vrysoulles u unutrašnjosti ostrva, što je ujedno i najbliža tačka do koje voze autobusi iz Larnake ka Famagusti. Za one neupućene, Kipar je podijeljen na grčku i tursku stranu, koje praktično funkcionišu kao dvije zasebne države.


Katedrala Sv. Nikole, danas Lala Mustafa Paša džamija


Monday 12 October 2015

Putovanje na Kipar, Ayia Napa - šta posjetiti?

Ponedjeljak ujutro, tmurno vrijeme, a ja beživotno sjedim u kancelariji i najradije bih navukao pokrivač preko glave i zaspao. Umjesto toga, skupljam preostale atome snage i dobre volje kako bih vam prije gužve koja će me vjerovatno snaći u toku dana prenio svoja iskustva iz prošlomjesečne posjete Kipru. U prethodnom postu sam vam predstavio Larnaku, a ovaj put idemo nešto istočnije, ka Aja Napi. Aja Napa je na glasu kao jedno od najpopularnijih kiparskih ljetovališta, a svih 14 plaža su okrunjene plavom zastavicom što dovoljno govori o čistoći tamošnjeg mora. Kipar se, inače, može podičiti sa 53 plave zastavice, što ga čini destinacijom sa najvećim brojem zastavica po glavi stanovnika i dužini obale.



Monday 5 October 2015

Putovanje na Kipar, Larnaka - šta posjetiti?

Došlo je vrijeme da podnesem izvještaj i sa nedavnog putovanja na Kipar. Nakon sedmica neizvjesnosti, iščekivanja i bojazni da će mi zbog nadolazećih obaveza propasti rezervacija avionske karte, napokon sam dočekao dan odlaska. Posljednjih nekoliko dana pred polazak, kada je postalo već izvjesno da ću ipak vidjeti prapostojbinu boginje Afrodite, počeo sam mahnito pretraživati internet s ciljem da na najbolji mogući način organizujem ona četiri dana koliko sam imao na raspolaganju. Odmah da vam kažem, četiri dana su premalo za Kipar, ali posao mi nije dozvoljavao više od toga, stoga sam želio na najbolji način iskoristiti ono što mi se nudilo i iskombinovati uživanje na plaži sa obilascima najvažnijih znamenitosti. Skovao sam pakleni plan koji je podrazumijevao da u četiri dana obiđem Larnaku, Aja Napu, Famagustu i Nikoziju. Svaki od gradova će dobiti poseban post, a za početak krećem sa Larnakom.

Crkva Svetog Lazara


Friday 2 October 2015

5 evropskih gradova idealnih za posjetu u oktobru

Oktobar (listopad) je mjesec kada temperature počinju osjetno da se spuštaju i dan postaje vidljivo kraći, ali to ipak nije dovoljno dobar razlog da  ne otputujete u neki od gradova širom Evrope. Na osnovu mojih iskustava, ovo su gradovi u kojima i u oktobru možete uhvatiti lijepo vrijeme za obilaske znamenitosti.

Bukurešt (Rumunija)


Glavni grad Rumunije mnogi nazivaju još i Parizom istoka. U Parizu još uvijek nisam bio, ali Bukurešt je definitivno jedan od mojih omiljenih gradova. Prostrani bulevari duž kojih se prostiru raskošne fontane nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a brojne atrakcije ovoga grada će se potruditi da vam ni na trenutak ne bude dosadno. Svoj doprinos izgradnji grada dali su brojni italijanski i francuski arhitekti, a čak su i domaći arhitekti usvojili francuski stil, budući da se većina bogatih Rumuna školovala tamo prije dolaska komunizma. Komunizam je dosta namučio rumunski narod, ali je izrodio i najveću palatu parlamenta u svijetu. Tamošnji parlament je u cjelosti izgrađen od materijala koji su eksploatisani u Rumuniji, poput rijetkog ružičastog mermera, stoga nemojte propustiti uživanje u toj nesvakidašnjoj raskoši. Bukurešt je takođe sjedište velikog broja muzeja, a za obilazak nekih od njih je potreban i cijeli dan. Uživajte u razgledanju crkava izgrađenih u različitim epohama i arhitektonskim stilovima, prošetajte kroz parkove bogate zelenilom i osjetite Bukurešt u punom sjaju.

Ateneum u Bukureštu