Wednesday 30 September 2015

Rapid bronz - moj ovogodišnji izbor kreme za sunčanje

Zbog brojnih obaveza, ovogodišnji odlazak na more mi je bio pod znakom pitanja do samog izmaka sezone, tako da sam tek krajem septembra uspio skrpiti nekoliko dana. Uhvatio sam povoljan let do Kipra da bih barem nakratko uživao u visokim temperaturama koje su naše krajeve već napustile. Od prošle godine sam uveo praksu da prije odlaska na more skoknem par puta do solarijuma, čisto da malo pripremim kožu, tako da mi je na kraju ostalo još samo da izaberem preparat za sunčanje koji ću nositi.


Monday 28 September 2015

Talin - šta posjetiti u prijestonici Estonije? (II dio)

Uveliko sam zakoračio u nove putničke avanture, ali ostao sam vam dužan nastavak putopisa iz Talina. U prošlom postu sam spomenuo da je stara jezgra estonske prijestonice podijeljena na Gornji i Donji grad. Pošto sam vas upoznao sa zanimljivim lokacijama Gornjeg grada, vrijeme je da se spustimo u Donji grad i skupa se izgubimo u uskim uličicama popločanim kaldrmom, koje vrve od turista.
 
Crkva Svetog Olafa u Talinu

Sunday 20 September 2015

Kako se čekirati na Wizz Air-ov let putem web-a?

Wizz Air je niskobudžetna aviokompanija koja vam omogućuje da letite širom Evrope po znatno nižim cijenama nego što je to slučaj sa klasičnim aviokompanijama. Ako se pitate u čemu je kvaka, radi se o tome da kod ovakvih kompanija za cijenu karte dobijate samo prevoz i ostvarujete pravo na ručni prtljag dozvoljenih dimenzija 42x32x25 cm, a sve preko toga plaćate. Dakle, za dodatne kofere, obrok u avionu, pa čak i sam check-in na aerodromu, moraćete dodatno da platite. Ako ste spremni da putujete sa ruksakom i bez obroka u avionu, onda nam preostaju još samo troškovi čekiranja. Kako biste i tu uštedjeli, Wizz Air je dao mogućnost besplatnog web check-in-a, koji treba da odradite samostalno, a otvoren je od 30 dana do 3 sata prije samog leta. Ja ću vam u nekoliko koraka objasniti kako da to učinite.



Tuesday 15 September 2015

Talin - šta posjetiti u prijestonici Estonije? (I dio)

Iako je putovanje u zemlje Baltika proletjelo dok sam trepnuo, moja serija putopisa se razvukla na skoro dva mjeseca. Pošto sam imao na raspolaganju četiri dana, od kojih su mi tri bila sasvim dovoljna za detaljno upoznavanje Rige i okoline, odlučio sam posljednji iskoristiti za izlet u neku od okolnih zemalja. Lomio sam se oko toga koju od prijestonica susjednih dviju država da posjetim, Talin ili Viljnus? Utisci drugih putnika mi nisu bili od velike pomoći jer je omjer glasova u korist jednog ili drugog bio poprilično ujednačen. Iako su oba grada podjednako udaljena od Rige, zaključio sam da je Talin bolji izbor za jednodnevni izlet iz prostog razloga jer je manji i većina znamenitosti su skoncentrisane na uskom području. Viljnus je otpao jer sam želio da posjetim i Trakajski zamak koji je van grada, što ne bih bio u mogućnosti u jednom danu. Stoga sam glavni grad Litvanije odlučio ostaviti za neki drugi put i eventualno ga ukombinovati sa posjetom Bjelorusiji.


Panorama Talina

Wednesday 9 September 2015

Jurmala - idilično ljetovalište na obali Baltičkog mora

Prilikom nedavne posjete Rigi, iskoristio sam priliku da ujedno obiđem i Jurmalu, najpoznatije latvijsko ljetovalište, udaljeno od glavnog grada oko 25 km. Većini ljudi je teško zamisliti Baltik kao destinaciju za ljetovanje, ali slika prepunih plaža tokom ljetnog perioda govori drugačije. 




Tuesday 1 September 2015

5 evropskih gradova idealnih za posjetu u septembru

Septembar je jedan od najpopularnijih mjeseci za obilaske evropskih gradova. Nepodnošljive ljetne vrućine jenjavaju, a uglavnom sunčano vrijeme vam omogućuje da neometano provodite vrijeme obilazeći sve značajnije znamenitosti. Iako je širok izbor gradova koje možete posjetiti tokom ovog mjeseca, ovo su moji prijedlozi.

Venecija (Italija)


Septembar sa prosječnom temperaturom vazduha od nekih 20 stepeni i dnevnim svjetlom u trajanju od 12,5 sati je idealan mjesec za obilazak Venecije. Kiša je moguća 9 dana u mjesecu i to uglavnom u drugoj polovini, a temperatura mora je u prosjeku 23 stepena. Ovo su idealne vijesti za one koji bi željeli da uhvate posljednje tople dane u nekom od obližnjih ljetovališta poput Lida di Jesola. Što se atrakcija tiče, Venecija vam nudi skoro neograničene mogućnosti uživanja u istorijskim i kulturnim znamenitostima. Duždeva palata, Trg Svetog Marka i istoimena bazilika, Most uzdisaja, Bazilika Santa Maria della Salute, Most Rialto i Bazilika Santa Maria Gloriosa dei Frari, samo su neke od znamenitosti koje ne biste nipošto smjeli propustiti. Pored navedenog, u Veneciji možete uživati u fantastičnom sladoledu, vožnji gondolama kroz šarmantne kanale ili demonstraciji izrade murano stakla čija se tajna ljubomorno čuvala vijekovima. Detaljan vodič kroz Veneciju možete pronaći ovdje.

Bazilika Santa Matia della Salute u Veneciji