Monday 27 July 2015

Riga - vodič kroz glavni grad Latvije (Letonije)

Nedavno sam se vratio sa svog najnovijeg putovanja pa ću se potruditi kao i uvijek da vam što vjernije i sa što više detalja prenesem utiske. Postoje dva potencijalna razloga zašto čitate ovaj post – prvi, jer ste i sami poželjeli da putujete u Rigu pa vas je pretraga dovela ovdje, a drugi, možda čak i vjerovatniji, jer se pitate gdje je ta Riga i ko uopšte tamo putuje. Ako ste čitali moje putopise i ranije, možda ste mogli primijetiti moju sklonost ka državama koje nisu frekventne destinacije naših turista. Privlače me „neistražena“ i neizvikana mjesta, što objašnjava zašto sam se odlučio baš za ovaj grad. Obično kada se vratim sa jednog putovanja već u mislima počnem da pripremam teren za novo. Vrativši se sa pozitivnim utiscima iz Varšave, poželio sam i naredno putovanje realizovati u nekoj od zemalja iz okruženja. Moja sklonost ka „socijalističkoj egzotici“ je odmah ponudila novo rješenje – Riga. Ovo mi je prvobitno bilo mnogo lakše za poželjeti, nego za realizovati jer da li vi znate nekoga ko je bio u Latviji? Ja bogme ne.

 
Pogled na Stari grad u Rigi


Friday 24 July 2015

Povezani letovi - kako funkcionišu i kako se snaći?

Vjerujem da već sama vožnja avionom za neiskusnog putnika predstavlja izvor zabrinutosti, a kada dolazak do željene destinacije zahtijeva još i presjedanje, to onda može da djeluje poprilično zastrašujuće. Već godinama unazad uredno letim avionom, ali mi se i dalje dešava da kada se nađem na nekom novom aerodromu postavim sebi pitanje „a gdje sad?“. Prije nekoliko dana sam po prvi put imao priliku da koristim usluge tzv. vezanih letova, pa sam odlučio da podijelim s vama svoje iskustvo i tako eventualno olakšam snalaženje svima onima koji imaju nedoumice oko toga kako cijela stvar funkcioniše.



Tuesday 14 July 2015

Sofija - šta posjetiti u prijestonici Bugarske? (II dio)

U prethodnom postu sam pisao o putovanju u Sofiju i onome što se tamo može vidjeti. Iako sam proveo nepun dan u prijestonici Bugarske, uspio sam da obiđem dosta toga jer su skoro sve važnije znamenitosti skoncentrisane u centru grada. Ako ste pročitali prethodni dio putopisa, predlažem da nastavimo dalje sa obilaskom Sofije.

Banja Baši džamija u Sofiji


Friday 10 July 2015

Sofija - šta posjetiti u prijestonici Bugarske? (I dio)

Moram priznati da sam se malo ulijenio u posljednje vrijeme što se tiče pisanja bloga, ali to ne znači da nigdje nisam putovao. Vrativši se iz Varšave sa predivnim utiscima, nisam bio spreman da se prepustim kolotečini života, pa sam brže bolje počeo da smišljam gdje bih mogao da se otisnem ponovo. Budući da zbog posla nisam mogao otići nigdje daleko, na kraju sam se odlučio spustiti do Sofije. U Bugarskoj nisam bio ranije, a ova varijanta mi je i vremenski i finansijski sasvim odgovarala. Iako sam u Sofiji proveo svega pola dana, potrudio sam se da obiđem kompletan centar grada. Moram priznati da su mi prvobitne ambicije bile znatno veće, ali sam na kraju teška srca morao prekrižiti neka od planiranih mjesta za obilazak.
Hram Aleksandar Nevski