Saturday 27 June 2015

Ostale značajne atrakcije Varšave

U prethodnim postovima sam vas upoznao sa osnovnim informacijama koje treba da znate ukoliko putujete u Varšavu i detaljno opisao pojedine dijelove grada i atrakcije koje su tu smještene. Ipak, postoje i neke znamenitosti koje su locirane mimo utabanih turističkih staza, te sam njima odlučio posvetiti poseban post i objediniti ih na jednom mjestu.

Saksonski park (Ogrod Saski)

Monday 15 June 2015

Park i palata Wilanow, Varšava

Iako je ovo jedna od posljednjih atrakcija Varšave o kojima pišem na blogu, park i palatu Wilanow sam zapravo prve posjetio po dolasku u prijestonicu Poljske. Razloga je nekoliko. Ranije sam se informisao o cjenovniku i saznao da je četvrtkom ulaz u palatu i vrtove besplatan pa sam odlučio iskoristiti tu pogodnost, a kako sam tamo doputovao baš taj dan, stvari su se jednostavno poklopile. Drugi razlog je taj što je Park Wilanow jedina atrakcija Varšave koja je baš značajno udaljena od centra grada, te sam se htio riješiti te „obaveze“ da bih se mogao posvetiti onome što je skoncentrisano u centralnom dijelu grada.



Wednesday 10 June 2015

Praga distrikt i zoološki vrt Varšava - šta vidjeti?

Nakon detaljnog obilaska ključnih znamenitosti Varšave, došlo je vrijeme da se uputim i u manje atraktivne dijelove grada, koji takođe sadrže zanimljivosti vrijedne pomena. Tako je na red došao i distrikt Praga, smješten na istočnoj obali rijeke Visle. Praga distrikt je dugo vremena bio samostalan grad, prvenstveno zbog nemogućnosti kopnenog povezivanja sa ostatkom Varšave. Pokušaji da se napravi stalni most koji bi spojio dvije obale urodili su plodom tek u 18. vijeku.
 
Crkva Sv Marije Magdalene

Tuesday 2 June 2015

Botanički vrt Varšava

Odrastajući uz baku koja je bila veliki zaljubljenik u cvijeće i  aktivan uzgajivač istog, imao sam priliku da se u najranijem djetinjstvu i sam upoznam sa tim magičnim svijetom prirode i doživotno ga zavolim. Prvi put sam u botanički vrt ušao baš sa njom, kada mi je bilo svega četiri godine, i te slike u glavi čuvam evo i poslije skoro četvrt vijeka. U parkovima, među drvećem i biljkama se najljepše i najspokojnije osjećam i rado ih posjećujem. Sticajem okolnosti, nakon posjete botaničkoj bašti u Zagrebu kao klinac, više nisam ušao ni u jednu. Na svojim putovanjima sam posjećivao razne parkove i arboretume, ali za botaničke bašte nisam nalazio prostora, sve do sada.
 
Tulipani
Bergenije