Thursday 28 May 2015

Lazienki park, Varšava - najljepše mjesto u gradu

Došlo je vrijeme da napišem post i o svom omiljenom mjestu u Varšavi. Za posjetu Lazjenki (Lazienki) parku sam ostavio najsunčaniji dan, kako bih u potpunosti mogao da uživam u njegovim čarima. Dovezao sam se autobusom do palme u ulici Nowy Swiat, u obližnjoj trgovini papreno platio Evian vodu (jer druge nije bilo -  ni vode, ni trgovine) i neke mini mafine, te nakon kraćeg muvanja oko Crkve Svetog Aleksandra uhvatio novi bus pravac do parka.
 
Pogled na Palatu Belweder

Wednesday 27 May 2015

Varšava, Kraljevski put - šta vidjeti?

Ukoliko obilazite Stari i Novi grad u Varšavi, vjerovatno ćete u svoj program uključiti i Kraljevski put, ili barem jedan njegov dio. Kraljevski put je naziv za dionicu koja se prostire od Zamkovskog trga (Plac Zamkovy), pa do Parka Lazjenki (Lazienki). Kraljevski put se ukršta sa Alejom Jerozolimskie, jednom od najvažnijih saobraćajnica u gradu, a na sredini raskrsnice se nalazi ogromna vještačka palma.

Umjetnička palma na kružnom toku

Sunday 17 May 2015

Varšava, Novi grad (Nowe Miasto) - šta vidjeti?

Nastavljam seriju postova o Varšavi, a nakon što sam vam dao generalne smjernice o tome kako se snaći i šta vidjeti u prijestonici Poljske i predstavio Stari grad, vrijeme je da nastavim pohod na Varšavu. Novi grad (Nowe Miasto) se nadovezuje na Stari grad (Stare Miasto) i počinje od Barbakana, a gdje tačno završava, nisam siguran. Novi grad nije toliko fascinantan kao stari, ali i ovdje ćete naći sasvim dovoljno interesantnih sadržaja za vidjeti. Pa da krenemo u obilazak.

Pogled na Barbakan iz Starog grada

Tuesday 12 May 2015

Varšava, Stari grad (Stare Miasto) - šta vidjeti?

U prethodnom postu sam pisao o dolasku u Varšavu, snalaženju i drugim informacijama koje su značajne za svakog turističkog putnika. Ujedno sam dao i grub pregled mjesta i građevina koje ne smijete propustiti, a sada je došao red da vas detaljnije upoznam sa pojedinim atrakcijama poljske prijestonice. U ovom postu ću pisati o Starom gradu (Stare Miasto), istorijskom jezgru Varšave, koji se prostire od Barbakana pa do centralnog trga kojim dominira kraljevski zamak.

Sirena (Syrenka), zaštitnica Varšave

Friday 8 May 2015

Šta posjetiti u Varšavi - koristan vodič kroz prijestonicu Poljske

Maj je generalno moj omiljeni mjesec u godini, a najviše ga volim iskoristiti za obilazak evropskih metropola jer mi omogućuje da nakon duge i dosadne zime provodim cijele dane napolju, istražujući poznate i one manje poznate atrakcije gradova koje posjećujem. Ove godine sam se odlučio za Varšavu, nesvakidašnju i nepravedno zapostavljenu destinaciju na mapi većine naših turista. Ja sam zaljubljenik u gradove koji nisu izvikane turističke destinacije, stoga se rado odlučujem za Centralnu i Istočnu Evropu.

Glavni gradski trg