Tuesday 31 March 2015

Budimpešta - šta posjetiti? (II dio)

Ovo je nastavak prethodnog posta u kojem sam pisao o ponovnom pohodu na Budimpeštu. Budući da sam zbog poslovnih obaveza imao na raspolaganju samo dva dana vikenda, morao sam se uklopiti u taj vremenski rok, ali to me nije spriječilo da ih maksimalno iskoristim. U nedjelju sam se probudio u 6 ujutro i na brzinu trknuo do Tesca ne bih li kupio ona savršena mađarska peciva. Dočekalo me je neprijatno iznenađenje u vidu zatvorenog supermarketa. Zahvaljujući novom zakonu, nedjeljom ništa nije radilo, pa ni Tesco.

Parlament u Budimpešti

Thursday 26 March 2015

Budimpešta - šta posjetiti? (I dio)

Ukoliko planirate putovanje u Budimpeštu, preporučujem da prije čitanja ovog posta prvo pročitate moja iskustva iz prethodne posjete Budimpešti, kako biste dobili potpuniju sliku o tome šta sve tamo možete vidjeti. Postovi su dostupni na linku Budimpešta - šta posjetiti? U ovom postu ću vas upoznati sa nekim dodatnim sadržajima i podsjetiti na neke koji su me se prošli put naročito dojmili.

Parlament i lančani most

Tuesday 24 March 2015

VAŽNO: Da li znate da vam pasoš važi kraće nego što je naznačeno?

Danas je na redu jedan veoma kratak post, ali od izuzetnog značaja za svakoga ko putuje u Šengen zonu. Pošto u maju planiram da se otisnem na jedno kraće putovanje, a pasoš mi ističe krajem aprila, odlučio sam predati zahtjev za novi pasoš. U međuvremenu mi se ukazala prilika da za vikend otputujem u Mađarsku, pa sam rekao što da ne utisnem i posljednji pečat na ovaj postojeći pasoš.



Thursday 19 March 2015

The versatile blogger award

Danas vam donosim jedan potpuno drugačiji post. Riječ je TAG postu koji ovih dana kruži blogosferom, a nosi naziv „The Versatile Blogger Award“. O čemu se zapravo radi? Versatile Blogger Award se dodjeljuje blogerima sa kvalitetnim sadržajem i dobrim stilom pisanja. Nominirani treba da napišu 7 činjenica o sebi i usput nominiraju 15 blogova. 

Želim da se zahvalim Marini sa bloga Sweet About Me što je, između ostalih, nominirala i mene. U prvi mah sam se malo nećkao da li da pišem ili ne, jer nisam bio siguran koliko će posjetiocima bloga biti interesantno za čitanje. No, naposlijetku ipak rekoh što da ne, ovo je moj blog, a VBA tag je izvrsna prilika da me malo bolje upoznate. Ipak, da se ne bih previše udaljio od teme bloga, trudiću se da te činjenice uglavnom imaju veze sa putovanjima. Budući da su ona sastavni dio mene, neće mi biti problem da se predstavim na taj način. Pa da započnemo...


Monday 16 March 2015

Vodič kroz Sarajevo, Bosna i Hercegovina - šta posjetiti?

Što duže putujem, sigurniji sam u tvrdnju da je potrebno prenoćiti u nekom gradu da bi ga se istinski i doživjelo. Probuditi se, pogledati kroz prozor, pojesti prvi obrok, izaći u šetnju, hodati sve do zalaska sunca, ispratiti posljednji snop svjetlosti i osmatrati u šta ga noć transformiše. To je valjda i razlog zašto mi je trebalo toliko godina da upoznam i zavolim Sarajevo. Prvih nekoliko susreta sa Sarajevom desilo se usputno, u prolazu. Bio sam dovoljno star da bih se sjećao, ali i dovoljno mlad da bi me to pretjerano zanimalo. Čak i kada sam odrastao i spoznao koliko me putovanja usrećuju, Sarajevo, iako glavni grad države u kojoj živim, nije mi bilo u fokusu interesovanja.

Arhitektura Sarajeva

Wednesday 11 March 2015

Radon Plaza Sarajevo 5* - recenzija hotela

Prilikom nedavne posjete Sarajevu, odsjeo sam u hotelu Radon Plaza, lociranom na ulazu u grad, u blizini međunarodnog aerodroma. Ukoliko ste doputovali automobilom, ovo je sasvim solidno rješenje što se tiče lokacije, a prednost je i to što je zgrada hotela prilično vidljiva, tako da je mala mogućnost da ćete je promašiti. Hotel raspolaže sa 120 soba, a svaka je opremljena garniturom za sjedenje, mini barom, sigurnosnim sefom, kafe aparatom, daskom za peglanje i peglom. Takođe, gostima su na raspolaganju kućni ogrtač, papuče, te rezervni jastuci i pokrivači.


Monday 2 March 2015

Posjeta obnovljenoj Gradskoj vijećnici u Sarajevu

Prošle sedmice mi se ukazala prilika da prvi put nakon 2011. godine skoknem do Sarajeva na dva dana, doduše ne iz turističkih razloga. S obzirom da sam obaveze završio na vrijeme, iskoristio sam priliku da prošetam gradom i obiđem najznačajnija mjesta bosanskohercegovačke prijestonice. Budući da je ovo moja prva posjeta još od 2011. godine, grad je u međuvremenu dobio neke nove sadržaje, o čemu ću pisati u odvojenom postu. Međutim, ono što je bilo prvo na mojoj listi za obilazak jeste obnovljena Gradska vijećnica.