Monday 22 December 2014

Rim u 3 dana - šta posjetiti? (Dan 3)

Prva dva dana boravka u Rimu prošla su nestvarno brzo, a kako i ne bi kada je boravak tamo bio čist užitak. Trećeg i ujedno posljednjeg dana boravka nagrađeni smo predivnim sunčanim vremenom, a temperatura vazduha je bila toliko prijatna da nam čak ni jakne nisu bile neophodne.

Ostaci Trajanovog foruma i crkve Santa Maria di Loreto i Santisimo Nome di Maria

Friday 12 December 2014

Rim u 3 dana - šta posjetiti? (Dan 2)

Rim je jedan od onih gradova koje možete i treba da obiđete pješke. Ako mene pitate, u ovom gradu je grijeh koristiti javni prevoz zato što u svakoj uličici kroz koju prođete ili u koju zalutate možete vidjeti neku prelijepu građevinu, kip ili fontanu. Ako ste u dobroj kondiciji, uz udobnu obuću nećete imati velikih poteškoća pri obilasku grada.


Rimski koloseum

Friday 5 December 2014

Rim u 3 dana - šta posjetiti? (Dan 1)

Na red je došlo da podijelim s vama i svoje iskustvo iz vječnog grada Rima. Ovo je jedno od putovanja na kojima sam bio znatno prije rađanja ideje o pokretanju putopisnog bloga, tako da nažalost nisam pamtio sve one korisne turističke detalje kao što to činim sada. Ipak, potrudiću se da rekonstruišem uspomene i što vjernije vam dočaram ono što sam tamo vidio i doživio.

U to vrijeme sam počeo raditi svoj prvi posao i bio sam još uvijek u procesu navikavanja na rano ustajanje i osmosatno radno vrijeme. Nakon dva mjeseca rada, ukazala mi se prilika da spojim praznik sa subotom i nedjeljom i otputujem negdje na produženi vikend. Brzo sam se bacio na pretragu aranžmana i našao jedan koji mi se izuzetno dopao, a u koji sam se mogao finansijski uklopiti. Naime, radilo se o trodnevnom putovanju u Rim avionom. Budući da se sve odigralo na brzinu, nisam se uspio pretjerano informisati o onome što grad nudi, što mi se sada kao ozbiljnom putniku više ne dešava.