Sunday 26 October 2014

Budimpešta u 4 dana - šta posjetiti? (Dan 3)

Treći dan boravka u Budimpešti imali smo nešto više sreće s vremenskim prilikama. Temperatura je bila ugodna, i što je najvažnije nije bilo kiše. Budući da smo dan ranije obilazili Budim, odlučili smo ovaj dan provesti u Pešti.




Sunday 19 October 2014

Budimpešta u 4 dana - šta posjetiti? (Dan 2)

Drugi dan boravka u Budimpešti bili smo suočeni sa poprilično lošim vremenskim prilikama. Sumorno nebo i dosadna kiša su nam poručivali da je najbolje da provedemo dan u hotelskoj sobi. Međutim, nismo se dali smesti. Spremili smo se i uhvatili autobus koji je vozio prema željezničkoj stanici Keleti. Plan nam je bio da taj dan obiđemo Budim.



Tuesday 14 October 2014

Budimpešta u 4 dana - šta posjetiti? (Dan 1)

Budimpeštu sam, moram priznati, dugo vremena izbjegavao jer me (iz sadašnje perspektive sasvim neopravdano) nije pretjerano fascinirala kao destinacija. U konkurenciji sa drugim gradovima u okolini bi uvijek izgubila bitku, bivajući ostavljena po strani. Vodio sam se mišlju da je uvijek mogu posjetiti jer mi je blizu, pa sam umjesto nje obilazio Beč, Bratislavu, Bukurešt, Rim i druge evropske metropole. Spletom okolnosti, ukazala mi se prilika za jedno kraće putovanje koje ne bi zahtijevalo veliki budžet, tako da je u dogovoru s društvom odluka pala na Budimpeštu.



Sunday 5 October 2014

Obilazak piramida u Gizi i nacionalnog muzeja u Kairu

Možda se neće svako složiti, ali ako mene pitate, odlazak u Egipat bez posjete piramidama se ne računa. Još od svojih putničkih početaka sam maštao o danu kada ću vlastitim očima vidjeti te fascinantne, velom misterije obavijene piramide, koje već hiljadama godina privlače pažnju i bude znatiželju čovjeka. Nažalost, roditelji nisu nikada dijelili moj entuzijazam prema dalekim destinacijama, tako da sam morao sačekati da odrastem, pronađem prvi posao i uštedim novac za ovo putovanje. Škakljiva politička situacija na tamošnjem području je dodatno podrivala moj plan za posjetu Egiptu, ali sam u jednom trenutku prelomio i rekao – Idem pa kud puklo da puklo.