Monday 22 September 2014

Oman, ronjenje i plovidba fjordovima Musandama

Kada sam sletio u Abu Dhabi, nisam mogao ni sanjati da će moj boravak na azijskom kontinentu biti obogaćen posjetom još jednoj državi pored Emirata. Ubrzo po dolasku, prikupio sam sve raspoložive brošure i krenuo ih prelistavati u potrazi za mjestima koja bih mogao posjetiti. Pored brojnih izleta u Emiratima, pažnju mi je privukao i jedan koji je uključivao posjetu Omanu, tačnije slanim jezerima poznatim pod nazivom Hatta Wadi. Slike mi nisu obećavale pretjerano, ali sam znao da u Oman možda nikada neću namjenski otići, pa sam želio iskoristiti tu priliku. Obratili smo se turističkom operateru u hotelu, od koga smo i uzeli katalog, ali nam je on rekao da je za izlet potrebno najmanje četvoro putnika, te da će nam javiti ukoliko se još neko prijavi. Dani su prolazili, operater nam ništa nije javljao, a u meni su se sve više rađali inat i želja da posjetim Oman.


Friday 12 September 2014

Dubai, glamurozni velegrad Srednjeg Istoka - šta posjetiti?

Iako mi je Abu Dhabi bio zvanično odredište, posjeta Emiratima ne bi bila potpuna bez obilaska Dubaija. Dubai je najmnogoljudniji grad u Emiratima, sa preko 2 miliona stanovnika i ujedno centralno turističko odredište države. Listajući brošure koje sam dobio u hotelu i od agencije, našao sam nekoliko varijanti organizovanih izleta za Dubai. Ja sam ponajviše bio zagrijan za posjetu akvarijumu koji se nalazi u Dubai mall-u, te sam zaključio da mi obilazak s grupom ne bi ostavio mnogo prostora da vidim ono što želim. Takođe, nakon nekoliko putovanja u vlastitoj organizaciji, sve sam manje bio raspoložen za to da mi agencija kroji raspored. I tako je na kraju pala odluka da Dubai obilazimo samostalno, što je podrazumijevalo više vremena za razgledanje i niže troškove nego sa agencijom.



Wednesday 10 September 2014

Uklanjanje odumrlih stanica kože nakon sunčanja

Nisam imao u planu da se u skorije vrijeme ponovo bavim recenzijama kozmetičkih proizvoda, budući da to nije u uskoj vezi sa temom mog bloga, ali isprobao sam proizvod koji me je natjerao da napravim izuzetak. Naime, prilikom kupovine proizvoda koje sam nosio na ljetovanje, pažnju mi je privukao Balea piling gel sa mirisom jabuke i cimeta. Budući da sam veliki ljubitelj svega s tim mirisom/ukusom, ubacio sam gel u korpu sa ostalim stvarima. Bila mi je namjera da prije polaska na more jedanput napravim piling i riješim se odumrlih stanica, kako bih smanjio šansu da se prije vremena počnem guliti.


Friday 5 September 2014

Khalidiya Palace Rayhaan by Rotana 5* - recenzija hotela

U jednom od prethodnih postova sam pisao o tome da sam imao dilemu da li da izaberem Dubai ili Abu Dhabi za ovogodišnje ljetovanje. Iako je većina okolnosti išla u prilog Dubaija, u korist Abu Dhabija presudio je izbor hotela. Kriterij je bio prvenstveno da hotel ima svoju plažu, jer mi je godina bila dosta iscrpljujuća i želio sam se maksimalno poštedjeti napora (što mi u praksi nikad ne pođe za rukom). Listajući hotele u ponudi i čitajući komentare putnika na TripAdvisoru, najbolji omjer cijene i kvaliteta nudio je hotel Khalidiya Palace Rayhaan by Rotana. Rotana je luksuzni lanac hotela u više zemalja Srednjeg Istoka i Sjeverne Afrike, a Rayhaan im je podbrend. Inače mi sam hotel nije toliko bitan i ne tražim neki luksuz, ali sam bio pomalo nestrpljiv da vidim šta će me to tamo dočekati, budući da ranije nisam odsjedao u hotelima sa pet zvjezdica.